Najbolj dodelan, varčen in tehnološko napreden Focus do zdaj

S popolnoma preoblikovano in natančno dodelano zunanjostjo ter najnaprednejšo in najbolj dovršeno notranjostjo do sedaj, ki ponuja izjemen občutek udobja, je to popoln avto nove generacije.

Focus nove generacije vključuje širok nabor novih tehnologij, kot so Ford SYNC 3 z glasovnim upravljanjem in 20,3 cm (8-palčnim) barvnim zaslonom na dotik, ki vam omogoča, da zgolj z uporabo vašega glasu intuitivno upravljate mobilni telefon, navigacijo, razvedrilni sistem in klimatsko napravo. Aktivna pomoč pri parkiranju je dodatno izboljšana in vam omogoča enostavno avtomatsko parkiranje, tako bočno, kot vzvratno pod pravim kotom.
Vrsta vrhunskih bencinskih in dizelskih motorjev zagotavlja popolno ravnovesje moči in varčnosti. Napreden avtomatski menjalnik PowerShift z obvolanskimi prestavnimi ročicami kar najbolj poveča zmogljivost in varčnost vašega Focusa.

Dizajn z namenom

Od drzne in športne zunanjosti do dodelane, prostorne in bogato opremljene notranjosti: vsak vidik Focusa je zasnovan tako, da izboljša vašo vozno izkušnjo.

Zunanjost

Drzno oblikovanje in vrhunski detajli, kot so nova maska in aerodinamične zadnje luči, skupaj zagotavljajo, da je Focus popolna kombinacija oblike in funkcionalnosti.

Notranjost

Popolnoma preoblikovana notranjost daje Focusu nov pomen. Slog in kakovost se skladata z uporabnostjo, saj so vsi krmilniki, funkcije in pametni odlagalni prostori intuitivno razporejeni na dosegu roke.

Barve

Barve zunanjosti vas bodo prepričale

Frozen White

Deep Impact Blue

Lunar Sky

Race Red

Moondust Silver

Caribou

Blazer Blue

Magnetic

Candy Red

Panther Black

Tectonic Silver

Moč in varčnost: lahko imate oboje

Tehnologija motorja igra ključno vlogo v Focusu, saj pomaga znižati stroške vzdrževanja in emisije, pri tem pa zagotavlja neverjetno moč in zmogljivost.

Nabor motorjev v Focusu dodatno vključuje 1.5-litrski bencinski motor EcoBoost in 1.5-litrski dizelski motor TDCi. Obe motorni različici sta opremljeni s sistemom Start-Stop, varčnost porabe goriva znotraj celotnega nabora motorjev pa je dodatno izboljšana.

Vsi novi motorji so zasnovani tako, da izpolnjujejo stroge evropske emisijske standarde Euro 6. 

Moč

Focus poganja vrsta naprednih motorjev, ki imajo različne kapacitete in izhodne moči, predstavljajo pa naše najnovejše pridobitve med motorji.

1.0-litrski EcoBoost

Različica presenetljivo močnega 1.0-litrskega motorja EcoBoost ponuja kopico vozniških užitkov, ob presenetljivo majhni porabi.  

Brezkompromisna moč in varčnost

1.5-litrski EcoBoost je nova pridobitev v paleti uspešnih motorjev EcoBoost. Motor je bil pametno zmanjšan iz 1.6-litrskega motorja EcoBoost, da omogoči manjše emisije in še boljšo porabo, ne da bi ogrozil moč in vodenje. Na voljo je v različicah s 110 kW (150 KM) ali 132 kW (180 KM) in 6-stopenjskim ročnim ter samodejnim menjalnikom.

Popolnoma nova možnost

1.5-litrski TDCi je nov motor, ki je zasnovan na 1.6-litrskem motorju TDCi in ponuja enako moč v osnovni različici s 70 kW (95 KM) ter povečano moč s 88 kW (120 KM), pri čemer izboljša porabo goriva in zmanjša emisije. Ta motor je trenutno na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Dizelska moč z nizkimi emisijami

2.0-litrski dizelski motor je prav tako nov in je na voljo v različici s 110 kW (150 KM) ter ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali samodejnim menjalnikom PowerShift. Novi dizelski motor prinaša bistveno zmanjšanje emisij v primerjavi z 2.0-litrskim dizelskim motorjem, katerega je nadomestil.

Vodljivost

Vozna izkušnja v Focusu je izjemna. Z dodatnimi finimi nastavitvami Focus zagotavlja izboljšan oprijem, nadzor in vodenje, bodisi med vožnjo s potovalno hitrostjo, vožnjo v ovinek ali zaviranjem. V kolikor izberete samodejni menjalnik, lahko uživate v hitrosti in nadzoru zgolj s konicami prstov, ki ju ponujata obvolanski menjalni ročici.

Maksimalen nadzor vektorjev navora pri vožnji v ovinek

Sistem za razporejanje navora uravnava navor motorja med sprednjima kolesoma ter se tako prilagaja vozni površini in razmeram na cesti. Sistem deluje 100-krat na sekundo, kar je 33-krat hitreje od mežika z očmi. To pomeni boljši oprijem in izredno natančno krmiljenje, kar boste odkrili ob pospeševanju v zavojih.

Bolj dodelana vožnja

Zadnje vzmetenje Control Blade z več vodili zagotavlja gladko vožnjo in nadvse natančno odzivnost, intuitivne povratne informacije o cestišču in tiho vožnjo celo med pospeševanjem.

Porabite manj goriva s sistemom Auto Start-Stop

Ko se vaš Focus ustavi pri semaforju ali v koloni, lahko sistem Auto Start-Stop samodejno ustavi motor (še vedno pa dobavlja energijo pomembnejšim napravam, kot so klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto Start-Stop je zlasti učinkovit v mestih in na mestnih ulicah.

Napolnite akumulator varčneje

Za razliko od običajnih sistemov tehnologija pametnega regenerativnega polnjenja akumulator polni le, kadar je to potrebno, in če je le mogoče, ne medtem ko pritiskate stopalko za plin. To vam pomaga prihraniti še več goriva in ob tem dodatno zmanjšati izpuste.

Boljša aerodinamičnost za manjšo porabo

Ko vozite počasi, sistem aktivne mreže za zajem zraka pusti režo na sprednji maski odprto, da ohlaja motor. Ko pospešite, se samodejno zapre ter s tem izboljša aerodinamičnost in pomaga prihraniti gorivo.

Varčnejše prestavljanje

Osvetljena puščica na plošči z merilniki vam namigne, kdaj morate zamenjati prestavo, da bi porabili kar najmanj goriva. Ta preprost, a učinkovit pripomoček vam pomaga poskrbeti, da boste vedno varčno na poti.

Pomaga vam voziti varčneje

Inovativni sistem Ford Eco Mode nenehno ocenjuje vpliv vašega načina vožnje na porabo goriva. Sistem analizira vašo hitrost, menjavanje prestav, zaviranje in čas reakcije ter celo število kratkih in dolgih potovanj, ki jih opravite. Pametna programska oprema vam nato svetuje, kako lahko zmanjšate porabo goriva.

Avtomobil, s katerim imate vse pod nadzorom

Zahvaljujoč pametni tehnologiji in inteligentnemu dizajnu je vsak trenutek, ki ga preživite v Focusu, kar se da udoben, varen in prijeten.

Inovativne tehnologije med drugim zagotovijo, da ste v gibanju povezani tako s cesto kot s svojo glasbo, sporočili in telefonskimi klici.

Najnovejša prostoročna tehnologija

Ford SYNC 3 z glasovnim upravljanjem in zaslonom na dotik popelje obstoječi sistem za informiranje in razvedrilo korak naprej z izbirnim 20,3 cm (8-palčnim) barvnim zaslonom na dotik. Ta zaslon z visoko ločljivostjo omogoča intuitiven nadzor nad več ključnimi funkcijami, vključno s telefonom, zvočnim sistemom, klimatsko napravo in izbirno navigacijo prek govora ali dotika.

Še lažje parkiranje

Izboljšana tehnologija aktivne pomoči pri parkiranju vam pomaga prostoročno parkirati na bočna parkirna mesta poleg tega vam olajša tudi vzvratno parkiranje pod pravim kotom (na primer v večnadstropnih garažnih hišah). 

Tehnologija zazna prostor, nato pa nadzira krmiljenje, medtem ko vzvratno zapeljete na parkirni prostor. Poleg tega je pomoč pri zapuščanju parkirišča oziroma izvoz iz parkirnega mesta zasnovan tudi kot pomožni sistem za krmiljenje vozila ob zapuščanju tesnih parkirnih mest.

Hitro prestavljajte s konicami prstov

Izberite samodejni menjalnik in prestavljali boste lahko preko ob volanskih prestavnih ročic. Ročici sta nameščeni na obeh straneh volana, z desno prestavljate navzgor, z levo pa navzdol, torej lahko naglo prestavljate kar s konicami prstov in to celo v ovinku.

Menjalnik Ford PowerShift. Hiter in varčen

Ta napredni šeststopenjski menjalnik združuje udobje samodejnega menjalnika in nadzor, ki ga zagotavlja ročni menjalnik. Naslednjo prestavo izbere že vnaprej, tako da med prestavljanjem ne izgubljate moči motorja. 
Izjemno hitro in uglajeno prestavljanje prestav, ki ga zagotavlja menjalnik PowerShift, zagotavlja bolj umirjeno vožnjo, pri tem pa v primerjavi z običajnim samodejnim menjalnikom prihrani tudi nekaj goriva in zmanjša izpuste CO2.

Pomaga vam zavirati pri večjih hitrostih

Prilagodljiv radarski tempomat s funkcijo samodejnega zaviranja deluje pri hitrostih nad 50 km/h (na primer na avtocesti). Tehnologija uporablja radarski sistem, ki preišče cesto pred vami ter vas v primeru, da obstaja verjetnost trčenja, opozori. Če se ne odzovete, sistem predčasno napolni zavore, nato pa začne zavirati in tako pomaga zmanjšati vašo hitrost.

Pomaga narediti mestno vožnjo varnejšo

Nesreče v prometu, ki se nenehno ustavlja ali se premika počasi, se dogajajo vse prepogosto (zlasti na prometnih cestah v mestu). Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih je zasnovan, da vam pomaga, da se jim izognete ali zmanjšate njihov učinek. 
Če sistem zazna, da se je avtomobil pred vami nepričakovano ustavil, vi pa vozite s hitrostjo pod 30 km/h, bo samodejno začel zavirati. Kot dokaz za svojo inovativnost je sistem prejel nagrado Euro NCAP Advanced za varnost.* 

*Nagrada je bila podeljena sistemu v avtomobilu Ford Focus 2013.

Opozarja vas na nevarnosti

Medtem ko vi parkirate, zadnji stranski senzorji zaznajo nevarnosti na stranskih delih avtomobila in vas opozorijo.

Vidi vozila, ki bi jih lahko spregledali

Sistem za opozarjanje na prečni promet je popolnoma nova tehnologija, ki je zdaj del sistema za zaznavanje vozil v mrtvih kotih stranskih ogledal. Ko vzvratno zapuščate parkirni prostor in nimate dobrega pregleda nad prometom, sistem zazna prihajajoča vozila in odda vizualno ter zvočno opozorilo. Deluje s pomočjo radarja z dosegom do 40 metrov.

Ogledala, ki vidijo, česar vi ne morete

Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu vzvratnih ogledal vam pomaga varno zamenjati vozni pas, in sicer tako, da radarski senzorji preiščejo mrtve točke na obeh straneh vašega vozila. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo s prižigom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani. Sistem za zaznavanje vozil v mrtvih kotih vsebuje tudi popolnoma novo tehnologijo, sistem za opozarjanje na prečni promet.

Napreden sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, ki zazna ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Opozorilo za ohranjanje voznega pasu vas nato s tresenjem volana in vizualnim znakom na zaslonu armaturne plošče opozori, da vozilo nenamerno drsi proti robu voznega pasu. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu ponudi pomoč pri krmiljenju ter vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. 
Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Ste utrujeni? Sistem za opozarjanje voznika to zazna

Sistem za opozarjanje na nezbranost voznika nenehno spremlja vašo vožnjo in je zasnovan tako, da zazna vsakršne spremembe, ki jih povzroči utrujenost. Če sistem zazna, da postajate manj pozorni, se bo na zaslonu prikazala opozorilna ikona, ki vam bo svetovala, da si privoščite počitek.Če se vaša sposobnost za vožnjo dodatno zmanjša, se sporočilo ponovi dodatno pa ga pospremi še zvočno opozorilo.

Pomagajo vam videti, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je uporaben pripomoček za nočno vožnjo, ki začasno zasenči vaše žaromete, kadar zazna nasproti prihajajoča vozila ali drugo vozilo pred seboj in tako prepreči, da bi zaslepili druge voznike. Sistem za samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi samodejno preklopi nazaj na dolge luči in vam tako zagotovi optimalno vidljivost.

Zazna vse prometne znake, ki bi jih lahko spregledali

Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov prepozna. Ikona za znak za omejitev hitrosti ali npr. prepovedano prehitevanje se pojavi na plošči z merilniki in se spremeni, ko vstopite v območje z novo omejitvijo.

Tempomat, ki se samodejno prilagodi

S tehnologijo tempomata s prilagodljivim omejevalnikom hitrosti lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če vgrajeni radar pred vami zazna vozilo, se bo vaš avtomobil upočasnil in ohranil predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.

Pomaga vam ohranjati varno razdaljo

Na plošči z merilniki najdete navedbo razdalje. Ta prikazuje razdaljo do vozila pred vami in prižiga sistem barvnih ikon v stilu semaforja, glede na vaše izbrane nastavitve za bližino. Opozorilo za varnostno razdaljo vas v primeru, da se preveč približate vozilu pred seboj, opozori z rdečim opozorilnim simbolom.

Pametni žarometi

Prilagodljivi biksenonski žarometi so opremljeni z naprednim sistemom za prilagoditev osvetlitve, ki se pametno prilagodi voznim okoliščinam. Glede na vrsto ceste tehnologija samodejno preklaplja med štirimi različnimi vrstami svetlobnega žarka ter omogoči optimalno porazdelitev svetlobe. Sistem lahko vključuje tudi luči za vožnjo v ovinek, ki se premikajo skladno z vašim krmiljenjem.

UDOBJE IN PRAKTIČNOST

Volan, s katerim je vse pri roki

Novi tri kraki volanski obroč je ergonomsko zasnovan posebej za Ford Focus. Vsak gumb in krmilnik imate na dosegu prstov, postavitev volana pa izboljša tako uporabnost kot vidljivost vaše plošče s merilniki. Dodatno udobje vam bo nudil nov ogrevan volan.

Domiselni odlagalni prostor za vaše pametne naprave

Osrednja konzola vsebuje prostor za pametne telefone in druge mobilne naprave. Opremljen je z USB vhodom za povezljivost in napajanje ter gumijasto podlogo, ki varno ohranja vaše predmete na mestu.

Brez ključa pomeni brez napora

Fordov sistem za odklepanje brez ključa vam omogoča zaklepanje in odklepanje avtomobila, ne da bi morali vzeti ključ iz žepa ali torbe, kar je idealno, ko imate polne roke.

Zaženite svoj avtomobil s pritiskom na gumb

Zdaj ključa dejansko ne potrebujete več. Ko pritisnete pedal za sklopko (ali za zavoro pri samodejnem menjalniku), preprosto pritisnite gumb za zagon vozila Ford Power in motor bo zaživel.

Brezskrbna souporaba avtomobila s funkcijo MyKey®

Ta nova tehnologija vam omogoča, da določite največjo hitrost, nastavite opomnik za varnostni pas in celo nadzirate glasnost zvočnega sistema. Samo vstavite ključ, zaženite avtomobil in nato sledite preprostim navodilom za programiranje omejitev, ki jih želite nastaviti za ta ključ. "Skrbniški" ključ brez omejitev lahko obdržite zase. Ford MyKey ® je preprost za uporabo in je zasnovan, da vam omogoči brezskrbno izposojo avtomobila prijatelju ali družinskemu članu.

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Brisalci s senzorji za dež se vključijo v trenutku, ko na vetrobranskem steklu zaznajo vlago, nato pa prilagajajo svojo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme. Izbirate lahko med šestimi različnimi stopnjami občutljivosti, s katerimi določite, koliko vlage se mora nabrati, preden se brisalci sprožijo.

Zunanja ogledala, ki se sama varujejo pred poškodbami

Ko je vozilo parkirano, se ogledala z električnim poklopom samodejno poklopijo in tako zmanjšajo možnost nastanka poškodb. V poklopljenem položaju ščitijo tudi modne integrirane smernike.

Fordov sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel

Zahvaljujoč tej uporabni tehnologiji je v vaš avtomobil praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna šoba preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno.

Hitro očistite svoje vetrobransko steklo s funkcijo Quickclear

Ta pametna funkcija vas v ledenih jutrih spravi hitreje na pot. Preprosto pritisnite gumb in sistem bo odmrznil ali odrosil steklo v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Napredna nagrajena tehnologija za največjo varnost

Ford Focus nudi široko paleto naprednih varnostnih tehnologij, med katerimi so navede varnostne tehnologije prejele nagrado Euro NCAP Advanced:

  • Sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri
  • Sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo smernega pasu
  • Sistem Ford MyKey
  • Sistem Ford SYNC klic v sili
  • Sistem za opozarjanje na varnostno razdaljo
  • Sistem za opozarjanje na nezbranost voznika
  • Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih

Doživite inovativne tehnologije Ford Focusa.

Elektronski program stabilnosti (ESC) v Fordu Focusu je dodatno izboljšan in vključuje dinamični sistem stabilnosti, ki na podlagi vhodnih podatkov (hitrost, položaj volanskega obroča, hitrost obračanja volanskega obroča) izračunava verjetnost zdrsa vozila in posreduje na način, da voznik posredovanja praviloma sploh ne opazi. ESC posreduje šele, ko vozilo že zdrsne, izboljšan sistem pa pomaga preprečevati, da bi do zdrsa prišlo.
Sistem je vedno aktiven, vendar lahko izberete način z izklopljenim preprečevanjem zdrsa pogonskih koles, ki omogoča večje hitrosti vrtenja koles za boljši oprijem v zelo specifičnih in zahtevnih okoliščinah, ko na primer skušate izpeljati iz globokega snega, blata ali peska.

Radarski tempomat s prilagodljivim omejevalnikom hitrosti

Tempomat s funkcijo samodejnega zaviranja deluje pri hitrostih nad 50 km/h tako, da s pomočjo radarja zaznava premikajoče se predmete pred sabo. Če zazna, da obstaja verjetnost trčenja, voznik pa se ne odziva, sistem pošlje vizualno in zvočno opozorilo na zaslon armaturne plošče (opozorilo za oviro pred vozilom) in nato začne zavirati.

Da se izognete naletu pri nizki hitrosti, Focus zavira namesto vas

Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih vozniku pomaga, da se izogne naletu pri vožnji v počasnem prometu ali pri hitrostih do 50 km/h. To počne tako, da nenehno meri razdaljo do vozila pred vami, ko je le-to v dosegu. Če sistem zazna, da je avtomobil pred vami nepričakovano zmanjšal hitrost, bo samodejno začel zavirati.

Izjemno svetli, varčni bi-ksenonski žarometi

Bi-ksenonski žarometi s prilagodljivo osvetlitvijo samodejno spremenijo strukturo svetlobnega žarka, da omogočijo optimalno osvetljavo cestišča pred vami v vseh voznih razmerah, od avtoceste do mestnih ulic. Ta tehnologija vključuje funkcijo samodejne zatemnitve, ko avtomobil zazna nasproti prihajajoče vozilo in luči za vožnjo v ovinek, ki se premikajo skladno z vašim krmiljenjem.

Samodejni vklop dolgih luči. Da boste bolje videli, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je priročen pripomoček za nočno vožnjo, ki zagotavlja, da se voznik lahko bolje osredotoči na cesto, medtem ko sistem samodejno vklaplja in izklaplja dolge luči glede na ulično razsvetljavo ter prihajajoča vozila in vozila pred vami.

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS)

Če med vožnjo pade tlak v eni ali več pnevmatikah, vas sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah na to takoj opozori z opozorilno lučko na armaturni plošči. Tako boste imeli možnost varno ustaviti in odpraviti težavo.

Napredna sistema, ki vam pomagata ostati na voznem pasu

Sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri uporablja naprej obrnjeno kamero, ki zazna ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo smernega pasu vas nato s tresenjem volana in vizualnim znakom na zaslonu armaturne plošče opozori, da vozilo nenamerno drsi proti robu voznega pasu. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri ponudi pomoč pri krmiljenju ter vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Ogledala, ki vidijo, česar vi ne morete

Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu vzvratnih ogledal vam pomaga varno zamenjati vozni pas, in sicer tako, da radarski senzorji preiščejo mrtve točke na obeh straneh vašega vozila. 
Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo s prižigom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani. Sistem za zaznavanje vozil v mrtvih kotih vsebuje tudi popolnoma novo tehnologijo, sistem za opozarjanje na prečni promet.