Ford Mondeo napreden kot še nikoli

Inteligenten, dovršen in osupljiv: avto, ki bo poskrbel za novo raven izkušnje vožnje. Osupljivo mehko vrhunsko oblikovanje ustvarja dinamično silhueto: viden pečat, ki prepričljivo dokazuje izjemno zmogljivost in učinkovitost avtomobila. Dovršeno, inteligentno oblikovanje dopolnjujejo odlična izdelava in vrhunske tehnologije, zato je pred nami najnaprednejši Mondeo doslej.

Na dolgem seznamu inovacij je tudi Fordova tehnologija z dinamično osvetlitvijo LED: inteligentni žarometi sledijo obračanju volana in zagotavljajo odlično vidnost v zavojih. Namesto običajnih žarnic uporabljajo izjemno učinkovita svetila LED, delujejo pa s kar osmimi načini osvetlitve. Tako se žarometi odzivajo na okolico ter vzorec svetlobnega snopa in intenzivnost prilagajajo vožnji po mestu ali podeželju oziroma vremenskim pogojem. Naslednja izjemna inovacija sta napihljiva varnostna pasova, ki potnikoma na zunanjih zadnjih sedežih zagotavljata povsem novo raven zaščite z varnostnimi blazinami.

Za osebno izkušnjo se dogovorite za testno vožnjo pri najbližjem trgovcu z vozili Ford.

Ford Mondeo s prihrankom do 10.300 €

Ford Mondeo s prihrankom do 10.300 €

Več

Drzno brezkompromisno oblikovanje z izjemno eleganco

Eleganten aerodinamičen profil Mondea povzema njegovo učinkovito moč in nadvse sodoben videz, brezhibna notranjost pa v hipu navduši z odlično izdelavo in prefinjenostjo. Sedite za volan in v hipu vas bo prevzel občutek, da imate vse pod nadzorom, saj so – tako kot v kabini dirkalnika – vsa stikala intuitivno na dosegu.

Oblikovanje tega avtomobila ni le stvar čiste estetike, vsak element ima tudi svoj namen. Oblika zunanjih površin omogoča, da vozilo drsi skozi zrak z minimalnim uporom, to pa zagotavlja varčnejšo porabo goriva.

Več značilnosti oblikovanja zunanjosti si lahko ogledate spodaj

Uživajte v tihem, prefinjenem okolju Mondeove notranjosti. Vrhunski materiali in bogata paleta možnosti vam omogočajo, da si zagotovite osebno izkušnjo. Potniki na zadnjih sedežih bodo zagotovo uživali v obilici prostora za noge, glavo in komolce.

Več značilnosti oblikovanja notranjosti si lahko ogledate spodaj

Na voljo je pestra paleta zunanjih barv, ki odražajo samosvoj slog

Osupljivo varčna zmogljivost

Motorji v Mondeu poskrbijo za izjemno zmogljivost. Prilagojene nastavitve vzmetenja skupaj z vrsto naprednih tehnologij zagotovijo, da imate popoln nadzor nad to prefinjeno močjo. Rezultat: ultra-natančno vodenje v vsaki situaciji. Zmogljivost dopolnjuje učinkovitost. Kombinacija dovršenega oblikovanja in naprednih inženirskih rešitev omogoča izjemno varčno porabo in majhne izpuste CO 2

EcoBoost: najboljši izkoristek motorja

Dva bencinska motorja EcoBoost za izjemno raven zmogljivosti in varčno porabo delujeta z direktnim vbrizgavanjem goriva in turbopolnilnikom:

  • 1.5-litrski EcoBoost razvije 121 kW (162 KM) in porabi 8,2 litra goriva na 100 km.
  • 2.0-litrski EcoBoost navduši z osupljivo močjo 149 kw (200 KM) ali 177 kW (240 KM), posebno uglašeni zvočni 'symposer' pa v kabini poskrbi za uživanje v značilnem zvoku motorja pri hitrem pospeševanju.

Paleta dizelskih pogonov

Imate raje dizelski motor? Potem izberite katerega od motorjev 1.5 TDCi ali 2.0 TDCi. Navdušili vas bodo z najnovejšo tehnologijo za povečanje moči, navora in učinkovitosti ob zmanjšanju izpustov. 2.0 TDCi je na voljo v treh različno močnih izvedbah, najzmogljivejša med njimi pa ob izjemno varčni porabi in majhnih izpustih z dvojnim turbopolnilnikom razvije osupljivih 155 kW (210 KM).

Z motorjem usklajeni ročni menjalniki

Na voljo je 6-stopenjski ročni menjalnik, ki dopolnjuje 1.5-litrske motorje EcoBoost ter 1.6-litrski dizelski in 2.0 TDCi motor.

Napredni samodejni menjalniki

Mondeo je na voljo z dvema samodejnima menjalnikoma. 6-stopenjski samodejni menjalnik z enojno sklopko, prilagojen velikemu navoru, je na voljo z 1.5 in 2.0-litrskim motorjem EcoBoost. Za prenos moči motorja 2.0 TDCi lahko poskrbi tudi menjalnik Ford Powershift z dvojno sklopko, ki priročnost samodejnega združuje z nadzorom ročnega menjalnika in omogoča bliskovito hitro prestavljanje in moč, ko ju najbolj potrebujete.

Uživajte v prednostih hibridne električne tehnologije

Kot se poda vozilu, ki uvaja nove tehnologije, je Mondeo na voljo tudi kot napredno hibridno električno vozilo (HEV) – prvo, ki ga Ford izdeluje v Evropi. Z združevanjem prednosti električnega in bencinskega pogona vam povsem novi Mondeo Hybrid omogoča uživanje v izjemni učinkovitosti in prefinjenosti, obenem pa navdušuje z zmogljivostjo in dosegom. Regenerativno zaviranje, inovativni merilnik Smartgauge s 'trenerjem zaviranja' in drugi pametni sistemi vam bodo pomagali še bolje izkoristiti moč in učinkovitost vozila.

Sistem, ki se uči, da bi vam pomagal varčevati z gorivom

EV+ dopolnjuje v sistem Ford SYNC vgrajeni GPS z dovršeno programsko opremo, da ugotovi in si zapomni pogoste cilje. Ko ste na določeni razdalji od cilja, kjer se pogosto ustavite, bo skušal avto voziti samo z električnim pogonom, dokler ne dosežete cilja.

Natančna nastavitev vzmetenja za še bolj prefinjeno vožnjo

Mondeo ima povsem novo zadnje vzmetenje z več členi. Ta napredni sistem je lahek, tog in popolno uglašen za odlično odzivnost, nadzor in kakovost vožnje.

Obvolanski prestavni ročici: uživajte v hitrem prestavljanju s samodejnim menjalnikom

Obvolanski prestavni ročici samodejnega menjalnika, ki ju sicer najdemo samo v zmogljivih športnih avtomobilih, sta na voljo tako s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom kot tudi z menjalnikom PowerShift za Mondea. Ta tehnologija, ki prihaja iz sveta dirk, omogoča hitro in udobno prestavljanje s konicami prstov. In ker že ime pove, da sta ročici nameščeni ob volanu, lahko ju lahko s pridom uporabite tudi pri vožnji skozi ovinke.

Servovolan, ki se odziva na vsako situacijo

Električni servovolan (EPAS) se samodejno prilagaja hitrosti vozila in pogojem pri vožnji. Pri manjših hitrostih sistem olajša obračanje volana za preprostejše manevriranje. Pri večjih hitrostih, ko potrebujete večji nadzor, sistem poskrbi za bolj čvrsto krmiljenje. Z novim nadzorom zanašanja EPAS upošteva tudi bočni veter in druge pogoje pri vožnji, aktivni nadzor neravnin pa odpravi neželene tresljaje volana.

Takojšnji oprijem na spremenljivi podlagi

Sistem inteligentnega štirikolesnega pogona (IAWD)* v Mondeu se v hipu odzove in prilagaja spremembam podlage ter usmeri ustrezen navor posameznim kolesom, ki potrebujejo najboljši oprijem. Ta dovršeni sistem uporablja tipala in programsko opremo za proaktivno odločanje, koliko moči usmeriti posamezni osi, preden pride do zdrsa koles. In ker sistem deluje 'na zahtevo', se aktivira, ko je to potrebno, in prihrani gorivo na manj zahtevnih cestiščih.

Boljša aerodinamika za večjo varčnost

Pri počasni vožnji aktivna maska odpre letvice v maski za boljše hlajenje motorja. Ko se hitrost poveča, se maska samodejno zapre, da tako izboljša aerodinamiko in prihrani gorivo.

Porabite manj goriva s Start-Stop sistemom

Ko vozilo miruje pred semaforjem ali v prostem teku čakate v prometnem zastoju, lahko ta tehnologija samodejno izklopi motor (pri tem pa še naprej zagotavlja oskrbo in delovanje pomembnih elementov, kot so žarometi, klimatska naprava, radio in sistem Ford SYNC). Ko želite speljati, pritisnite sklopko in izberite prvo prestavo ali pri samodejnem menjalniku pritisnite na stopalko za plin in sistem ponovno zažene motor. Start-Stop sistem je še posebej učinkovit v mestnem prometu, kjer lahko prihrani do 10 % goriva (pri ciklu z mestno vožnjo).

Učinkovitejši način za polnjenje akumulatorja

Nasprotno kot pri običajnih sistemih pametno regenerativno polnjenje akumulator polni samo, ko je to potrebno, in se izogne polnjenju med pospeševanjem, če je to le možno. Tako lahko prihranite še več goriva in dodatno zmanjšate izpuste.

PRAKTIČNOST IN UDOBJE

Voznik in sopotniki bodo enako uživali v izjemno udobnem potovanju, ne glede na to, ali jih bodo proti cilju vodile avtoceste, vrvež mestnih ulic ali ovinkaste podeželske ceste.

Sedeži z dodatno oporo ... in celo masažo

Za voznika in sovoznika sta na voljo nova sedeža z vsestransko oporo, ki sta tudi povsem nastavljiva. Opora je na voljo prav tam, kjer jo potrebujete, za osvežitev na dolgih potovanjih pa lahko navdušita celo z masažo. Za še prijetnejšo izkušnjo poskrbi klimatska naprava, ki vam omogoča, da nastavite želeno temperaturo.

Panoramsko strešno okno za svetlobo in občutek zračnosti

Ob pritisku na stikalo se stropni senčnik s pomočjo elektronike pomakne vstran in omogoči naravni svetlobi, da vas poboža skozi panoramsko strešno okno. Obenem vas atermično steklo ščiti pred vročino in škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Različice so odvisne od karoserijske izvedbe: petvratna izvedba je na voljo z velikim fiksnim panoramskim strešnim oknom, karavan z dvodelnim panoramskim strešnim oknom, štirivratna izvedba pa z običajnim strešnim oknom.

Ambientna osvetlitev v skladu z vašim razpoloženjem

Ponoči prijetno nežna ambientna osvetlitev oblije notranjost z mehko svetlobo v enem od osmih izbranih barvnih odtenkov. (Serijsko pri opremi Titanium, za doplačilo pri opremi Trend.)

Nastavite idealno temperaturo zase in za sovoznika

Dvopodročna klimatska naprava s samodejno regulacijo temperature (DEATC) omogoča, da lahko izberete različno temperaturo za voznikovo in sovoznikovo stran, sistem pa jo bo vzdrževal z napredno klimatsko napravo.

Vzvratno ogledalo, ki prepreči bleščanje

Nočne vožnje so prijetnejše in zagotovo tudi varnejše, če vas ne slepijo žarometi vozil, ki vozijo za vami. Prav zato samozatemnitveno monokromatsko vzvratno ogledalo zazna bleščanje žarometov in izbere nastavitev brez slepljenja.

Ogrevano vetrobransko steklo »Quickclear« poskrbi, da bo vetrobransko steklo hitro čisto

Ta dovršena funkcija vam omogoča, da se lahko tudi v jutranji zmrzali hitro odpravite na pot. Zadošča rahel pritisk na stikalo in sistem v nekaj sekundah odmrzne ali odrosi vetrobransko steklo.

Zunanji ogledali, ki poskrbita za svojo zaščito

Pri vožnji skozi utesnjene prehode ali parkiranju na ozkih ulicah lahko hitro poškodujete zunanji ogledali. Za doplačilo je na voljo električni preklop ogledal, ki vam omogoča, da s pritiskom na stikalo pomaknete ogledali navznoter in preprečite poškodbe. Ker sta ogledali ogrevani, si hitreje zagotovite varno preglednost tudi pri nizkih zunanjih temperaturah.

Brezskrbna skupna uporaba vozila s funkcijo MyKey®

Funkcija Ford MyKey® vam omogoča, da nastavite največjo hitrost, opozorilnik za uporabo varnostnega pasu in celo glasnost zvočnega sistema. Tehnologija vam zagotavlja večjo brezskrbnost, če vozilo prepustite prijatelju ali družinskemu članu, saj lahko programirate omejitve, ki veljajo za izbrani ključ: Ford MyKey®. 'Skrbniški' ključ brez omejitev varno shranite zase, za druge pa lahko izberete celo več ključev.

Samodejno upravljanje dolgih luči za maksimalno vidljivost brez slepljenja drugih voznikov

Uporabna funkcija pri nočnih vožnjah začasno zasenči dolge luči, če zazna vozila, ki vozijo naproti ali so pred vami na istem voznem pasu, da tako prepreči slepljenje drugih voznikov. Ko je pot prosta, sistem ponovno samodejno vključi dolge luči. Samodejno upravljanje dolgih luči je na voljo za doplačilo s sistemom za pomoč pri vzdrževanju smeri.

Izboljšana izkušnja vožnje

Z uporabo naprednih tehnologij se avto stalno odziva na dogajanje v okolici in se prilagaja pogojem na cestišču, v prometu in vaši vožnji. Cela vrsta naprednih funkcij skrbi, da je vaše življenje preprostejše. Od prilagodljivih LED žarometov, ki vzorec svetlobnega snopa prilagajajo okolici, do komunikacijskih sistemov, ki jih lahko upravljate z glasom. In od funkcije, ki odpravi ves stres pri parkiranju, do sistema, s katerim varno ostanete na svojem voznem pasu. Raziščite spodnje zavihke in odkrijte več.

Žarometi, ki vam pomagajo videti okrog ovinka

S Fordovo tehnologijo dinamičnih LED žarometov povsem novega Mondea ti niso le osupljivo lepi, so tudi dovršeno pametni. Med obračanjem volana natančno sledijo cesti in zagotavljajo izjemno vidljivost. Glede na hitrost, okolje in pogoje lahko tudi prilagodijo vzorec svetlobnega snopa. Osem različnih načinov vključuje specifične nastavitve za vožnjo v mestu, po podeželskih cestah in avtocestah ter glede na vremenske pogoje.

Ford SYNC 3 – napredna tehnologija za prostoročno upravljanje in zaslon na dotik

Ford SYNC 3 vam z glasovnim upravljanjem in zaslonom na dotik omogoča, da s preprostimi, neposrednimi ukazi iz pogovornega jezika poskrbite za predvajanje glasbe ali telefoniranje z mobilnim telefonom. Predvajate lahko tudi posnetke z naprav USB ali predvajalnika MP3/iPod® ali pretočno predvajate glasbo s telefona, združljivega z Bluetoothom®*. Sistem lahko celo glasno prebere prejeta sporočila. S kretnjami za upravljanje pametnih telefonom (poteg, razteg, 'ščipanje') lahko preprosto uporabljate tudi 20,3 cm (8-palčni) zaslon na dotik. Ta vrhunski sistem za informacije in razvedrilo omogoča prikaz funkcij vašega pametnega telefona na zaslonu na dotik z možnostjo Applink, ter programoma Apple CarPlay in Android Auto. Z modemom USB je možna povezava Wi-Fi prek dostopnih točk. Sistem vključuje tudi Fordovo pomoč v sili, ki lahko v primeru nezgode samodejno pokliče reševalno službo (glejte Stran o varnostni in zaščiti).

*Ime in logotipi Bluetooth® so v lasti družbe Bluetooth SIG, Inc., družba Ford Motor Company Limited in njena povezana podjetja pa jih uporabljajo v skladu s pridobljeno licenco. Druge blagovne znamke in imena so v lasti ustreznih lastnikov.

Vaše glasbene možnosti

Izberite sistem SYNC 3 ali napredni zvočni sistem Sony z 12 Sonyjevimi avdiofilskimi zvočniki. Za doplačilo je na voljo tudi digitalni radio DAB.

Preprostejša vzvratna vožnja s prikazom območja za vozilom

Stebri, ograje, nizki zidovi ... kamera se samodejno aktivira, ko izberete prestavo za vzvratno vožnjo, in na zaslonu v sredinski konzoli prikaže območje za vozilom. Sistem prikazuje tudi navidezne smernice za pomoč pri parkiranju v še tako tesnih parkirnih mestih.

Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu

Sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri z naprej usmerjeno kamero zaznava, ali vas nehote 'odnaša' z voznega pasu. V tem primeru vas sistem opozori s tresenjem volana in prikazom opozorila. Če se odzovete prepočasi ali spregledate opozorilo, vas sistem z aktivnim posegom varno usmeri nazaj na ustrezni vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (npr. avtoceste), zato se sistem samodejno izključi pri hitrosti pod 65 km/h, lahko pa ga izključite tudi ročno.

Ogledala, ki vidijo tudi vam skrite nevarnosti

Sistem za opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu (BLIS) vam pomaga varneje zamenjati vozni pas, saj radarska tipala na obeh straneh vozila preverjajo mrtve kote. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo z oranžno lučko v zunanjem ogledalu na ustrezni strani vozila.

Parkiranje in vključevanje v promet brez stresa

S pomočjo tipal aktivna pomoč pri parkiranju zmore veliko več kot le usmerjanje pri bočnem parkiranju. Pomočnik za zapuščanje parkirnega mesta (POA) vam pomaga pri vključevanju v promet po bočnem parkiranju. Ko s smernikom izberete levo ali desno stran, sistem poskrbi za obračanje volana, vi pa prevzamete upravljanje stopalk za plin in zavoro. Sistem za pravokotno parkiranje (PPA) lahko odkrije primerno mesto in vozilo vzvratno usmeri vanj. Sistem za opozarjanje na prečni promet (SPA) pri vzvratnem speljevanju iz parkirnega mesta preverja, če se z leve ali desne približuje kakšno vozilo.

5 zvezdic za varnost in edinstvene napredne tehnologije

Mondeo je že osvojil najboljšo oceno za varnost s petimi zvezdicami vodilne evropske neodvisne organizacije na področju varnosti v prometu Euro NCAP. Opremljen je s številnimi Fordovimi tehnologijami, ki so kot varnostne inovacije prejele priznanje Euro NCAP Advanced Award. Kot prvi v Fordovi paleti modelov je opremljen z napihljivimi varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih. Več podrobnosti lahko odkrijete spodaj.

Dodatna zaščita za potnike na zadnjih sedežih

Zunanja zadnja sedeža sta lahko opremljena z edinstveno varnostno možnostjo: zadnjim napihljivim varnostnim pasom. V primeru trčenja se napihne blazina v varnostnem pasu in porazdeli sile na območju, ki je štirikrat večje kot pri običajnih varnostnih pasovih. Z zmanjšanjem pritiska na prsni koš in boljšim nadzorom nad premikanjem glave in vratu ta inovativna tehnologija pomaga preprečevati poškodbe.

S samodejnim zaviranjem vam avto pomaga, da se izognete naletu pri manjši hitrosti

V počasnem prometu s številnimi ustavljanji in speljevanji zelo pogosto pride do trčenj. Napredna tehnologija za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih Active City Stop vam pomaga, da se izognete trčenju ali vsaj zmanjšate njegove posledice. Če sistem med vožnjo s hitrostjo do 40 km/h zazna, da se je vozilo pred vami nenadoma ustavilo, samodejno zavira. Dokaz inovativnosti sistema Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za varnost.* *Prejel ga je sistem v Fordu Focusu.

Sistem, ki pomaga zaščiti pešce

Sistem za zaznavanje pešcev spremlja cesto pred vami in vas opozori na pešce, ki so pred vozilom ali bi lahko prečkali cesto. Če ne ukrepate, sistem samodejno zavira. Ta nova tehnologija je zasnovana tako, da omili resnost trčenja ali ga povsem prepreči, deluje pa pri hitrostih do 80 km/h.

Ford SYNC 3 s klicem v sili

Pomemben vidik sistema Ford SYNC 3, ki lahko reši življenje, je pomoč v sili. V primeru, da pride do nezgode s sproženjem varnostne blazine ali izklopom črpalke za gorivo, sistem samodejno neposredno pokliče Center za obveščanje. Klic lahko prekinete ali pa se pogovorite z osebo, ki sprejme klic. Najpomembneje pa je, da sistem posreduje ključne informacije, na primer koordinate GPS, tudi če ste v nezavesti.*

*Fordova pomoč v sili deluje v več kot 30 evropskih državah. Ta funkcija deluje, če je sistem seznanjen z združljivim mobilnim telefonom, ki je v vozilu, ko se sprožijo varnostne blazine (ne velja za varnostno blazino za koleno), ali če tipalo zazna trčenje z izklopom črpalke za gorivo. Funkcija za sporočila SMS in pomoč v sili nista na voljo v vseh evropskih jezikih.

Vnaprej nastavite največjo hitrost

Aktivni omejevalnik hitrosti (serijsko pri opremi Titanium, sicer za doplačilo) vam omogoča, da za svoje potovanje vnaprej nastavite največjo hitrost. Sistem vas opozori, če jo nehote prekoračite, na primer pri vožnji navzdol. Funkcija je še posebej priročna na območjih z omejitvijo hitrosti, saj vam omogoča, da se osredotočite na vožnjo in vam ni treba ves čas nadzirati merilnika hitrosti.

Samozavestno tudi v najzahtevnejših pogojih

Vozilo je opremljeno z elektronskim programom stabilnosti (ESP), ki vključuje številne tehnologije za zagotavljanje nadzora nad vozilom. Tipala zaznajo vse nenadne spremembe pri krmiljenju in zaviranju ali vedenje vozila, zaradi katerega bi lahko izgubili nadzor, ESP pa z natančno prilagoditvijo hitrosti posameznega kolesa poskrbi za stabilnost in pomaga preprečiti drsenje. Med funkcijami sistema ESP so Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, Sistem za pomoč pri zaviranju v sili in elektronsko povečanje tlaka v zavornem sistemu.

Dodaten nadzor pri speljevanju v klanec

Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec začasno prepreči pomik vozila nazaj ali naprej. Sistem deluje tako, da 2,5 sekunde zadrži tlak v zavornem sistemu, kar vam omogoči, da v miru in nadzorovano premaknete stopalo z zavorne stopalke na stopalko za plin. Funkcija se odlično izkaže tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.

Dodatna moč za zaviranje v sili

Sistem za pomoč pri zaviranju v sili (EBA) pomaga zagotoviti maksimalno učinkovitost zavor v nujnih primerih. Nadzor poteka samodejno prek sistema ESP, ki zaznava vaš pritisk na zavorno stopalko in ga samodejno poveča, če je to potrebno.

Krajše zavorne poti pri ustavljanju v sili

Če sistem ESP zazna, da zavirate v sili, vnaprej poveča tlak v zavornem sistemu in zavorne obloge primakne k zavornim kolutom. Tehnologija z elektronskim povečanjem tlaka v zavornem sistemu lahko znatno zmanjša zavorno razdaljo vozila.

Sami izberite, katera vrata želite zakleniti ali odkleniti

Sistem centralnega zaklepanja z daljinskim upravljalnikom je še varnejši kot doslej. Tako lahko izberete odpiranje posameznih vrat, druga pa medtem ostanejo varno zaklenjena, dokler ne aktivirate stikala na voznikovih vratih. Isto stikalo nadzira zaklepanje in odklepanje vseh vrat vozila.