Focus ST

Focus ST

Focus ST je najbolj zmogljiv Focus do sedaj

Na voljo z novim, še močnejšim motorjem, športnim podvozjem ST in pametnejšo tehnologijo. Focus ST prinaša izjemno dinamiko in popolno doživetje vožnje, ki ga boste kmalu lahko izkusili tudi sami.

Prilagodite svojo vozno izkušnjo

Focus ST zagotavlja vrhunsko vozno izkušnjo. Z izbirnimi načini pogona, vključno z Normal, Slippery, Sport in Track, lahko v trenutku spremenite svojega športnega Focusa iz rafiniranega popotnika v razburljiv avto. Popolnoma uglašeno podvozje je kombinirano z neprekinjeno krmiljenim dušenjem (CCD), ki konstantno prilagaja nastavitve vzmetenja, da zagotovi izjemno kakovost in dinamiko vožnje, ne glede na pogoje. To je Focus, ki je narejen za pisto - zagotovo vas bo navdušil tudi na cesti.

Ko zmogljivost sreča vrhunski dizajn

Focus ST je zasnovan tako, da izstopa. Notranjost je oblikovana tako, da se ujema z njegovim karakterjem. Sedeži RECARO s podpisom blagovne znamke ST dopolnjuje športni volan s ploskim dnom. Aluminijasta prestavna ročica in kromirane stopalke izpopolnijo njegov športni videz. Ford SYNC 3 vam omogoča nadzor nad vsem v notranjosti od klimatske naprave, zvočnih nastavitev, do mobilnega telefona in satelitske navigacije - vse preko intuitivnega 8-palčnega barvnega zaslona na dotik ali z uporabo preprostih glasovnih ukazov*. Medtem ko zvočni sistem B&O omogoča, da lahko poslušate svojo najljubšo glasbo tako, kot si jo je zamislil avtor.

*Glasovno upravljanje je mogoče v angleškem jeziku.

Ustvarjen da vas navduši

To je najmočnejši, najbolj odziven in najbolj vozen Focus ST, ki je bil kdajkoli izdelan. Z do 280 KM in 420 Nm navora, lahko Focus ST doseže 0-100 km/h manj kot šestih sekundah. Njegova tehnologijo je bila natančno izdelana, da je vožnja pravi užitek, ne glede na to, ali ste na mestnih cestah ali na progi. In prvič v zgodovini Focusa elektronski diferencial z omejeno drsnostjo poveča nadzor in vam omogoča, da občutite vsak ovinek.

Pametna tehnologija, ki skrbi za vašo varnost

Focus ST je opremljen s tehnologijami za zaščito vas, vaših potnikov in drugih udeležencev v prometu. Elektronski nadzor stabilnosti stalno spremlja stanje vozila. Če sistem zazna izgubo nadzora, lahko samodejno uporabi posamezne zavore in tako ohrani stabilnost. Večje komponente zavore zagotavljajo boljšo zavorno zmogljivost. Na voljo je tudi sistem za pomoč pred trkom s sistemom za zaznavanje pešcev, ki vas lahko opozori na morebitne ovire na cesti in po potrebi uporabi zavorni sistem.

Popolnoma prilagojena vozna izkušnja

Focus ST zagotavlja vrhunsko izkušnjo vožnje s Focusom. Z možnostjo izbire voznih načinov, med katerimi so 'Normal', 'Slippery' za spolzko cestišče, 'Sport' za športno zmogljivost in 'Track' za dirkališča, lahko svojega Focusa ST v hipu spremenite iz prefinjenega avta za potovanja v osupljiv dirkalnik. Nadvse natančno uglašeno podvozje dopolnjuje stalno uravnavanje blaženja (CCD), ki sproti prilagaja nastavitve vzmetenja, da zagotovi izjemno kakovost vožnje in vozno dinamiko ne glede na pogoje. To je Focus, izdelan za cesto in ustvarjen za dirkališče.

Natančno prilagodite svojo vozno izkušnjo

Focus ST je na voljo z možnostjo izbire štirih načinov za vožnjo: Slippery (spolzko), Normal (običajno), Sport (športno) in Track (dirkališče). Vsaka nastavitev prefinjeno prilagodi zmogljivost tega vročega športnika s kombinacijo nastavitve motorja, položaja dušilne lopute ter odzivnosti zavorne stopalke in krmiljenja. Vse to dopolnjujejo izboljšan nadzor vektorjev navora in elektronski nadzor stabilnosti vozila ter športno nastavljeno podvozje za optimalno vodenje vozila, ne glede na to, ali vozite po avtocesti ali uživate v preizkusu zmogljivosti na dirkališču.

Izjemna kakovost vožnje

Focus ST je opremljen s Fordovo dovršeno tehnologijo za stalno uravnavanje blaženja (CCD). Ta pametni sistem ves čas spremlja vzmetenje vozila. Z individualno prilagoditvijo odziva blažilnikov zagotovi višjo raven udobja in izjemno vozno dinamiko. Pri vozilih z bencinskim motorjem, ki so za doplačilo opremljena s paketom Ford Performance, izboljšana prilagodljiva različica sistema CCD poskrbi še za dodatne prilagoditve nastavitev vzmetenja. Skladno z individualno izbranim voznim načinom sistem prefinjeno prilagodi individualne nastavitve blažilnikov, da so optimalno usklajeni z zahtevami za vožnjo.

Hitreje s startne črte

Za brezhiben start in maksimalno pospeševanje je Focus ST opremljen s funkcijo Launch Control. Nastavite maksimalno število vrtljajev motorja in pritisnite stopalko za pospeševanje do konca, saj bo avto sam zadržal izbrane vrtljaje.

Brezhibno prestavljanje v nižjo prestavo

Focus ST je prvič na voljo s tehnologijo za uskladitev vrtljajev. Ta pametni sistem poskrbi, da je prestavljanje v nižjo prestavo hitrejše in bolj uglajeno. Manj izkušenim športnim voznikom omogoča, da izkoristijo brezhibno prestavljanje z ohranjanjem momenta kot pri tehniki ‘peta-prsti’, športni vozniki z veliko izkušnjami pa lahko po želji sistem izklopijo.

Vozite kot profesionalec

Kontrolna lučka za prestavljanje omogoča optimalno prestavljanje za še višjo raven športne vožnje. Rdeče obarvan logotip ST je idealno postavljen na merilniku vrtljajev in ko zasveti, je to znak, da je zdaj pravi trenutek za prestavljanje.

Vaš osebni pomočnik za vožnjo

Co-Pilot360 združuje paleto tehnologij, ki s sodelovanjem zagotovijo, da je vaša vozna izkušnja udobnejša in prijetnejša kot kadarkoli doslej. Tako na primer aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go samodejno prilagaja hitrost vožnje vozilu, ki vozi pred vami. Če se promet ustavi, se avto ustavi in motor se samodejno izklopi ter se spet zažene, ko je pot pred vašim Focusom ST prosta. Sistem lahko celo prepozna znake s hitrostnimi omejitvami in ustrezno prilagodi hitrost vožnje. Tehnologija za usmerjanje vozila v sredino voznega pasu upošteva oznake na cestišču in pomaga krmiljenju, da ostane vozilo sredi svojega voznega pasu.

Za popolno preglednost v ovinku

Prilagodljiva osvetlitev s Fordovimi dinamičnimi žarometi LED zagotavlja natančen in intenziven vzorec svetlobe, ki se samodejno prilagaja različnim pogojem na cesti in v prometu. Obenem se dolge luči brez bleščanja samodejno zasenčijo, da preprečijo slepljenje drugih voznikov, novi sistem pa lahko celo 'odčita' potek ceste, da osvetli ovinke in križišča, preden vstopite vanje. Ta funkcija za izboljšano vidljivost vključuje tudi dnevne luči.

Hiter pregled pomembnih informacij

Projekcijski zaslon v vašem Focusu ST preslika informacije armaturne plošče v vaše vidno polje, da ste vedno obveščeni o vsem, ne da bi morali pogledati navzdol na merilnike. Na barvnem zaslonu prikazane informacije lahko povsem prilagodite v skladu s svojimi željami.

Nadzor hitrosti brez stresa

Aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go prilagaja hitrost vožnje glede na vozilo pred vami. Če se promet pred vami ustavi, lahko sistem ustavi tudi vašega Focusa ST. In ko je cesta pred vami prosta, vaš Focus ST samodejno pospeši do nastavljene hitrosti. Ta pametna tehnologija vključuje tudi prepoznavanje znakov s hitrostnimi omejitvami – nadvse uporabno, če sami spregledate spremembo omejitve hitrosti.

Tehnologija, ki vidi, kar ste morda spregledali

Nadzor mrtvih kotov s pomočjo radarskih senzorjev odkriva vozila, ki se skrivajo v vašem mrtvem kotu. Senzorji so na obeh straneh vašega Focusa ST in vas na nevarnost opozorijo z oranžno lučko, ki zasveti v ustreznem zunanjem vzvratnem ogledalu.

Maksimalen nadzor v ovinkih

Nadzor vektorjev navora 100-krat v sekundi (to je 33-krat hitreje, kot traja, da pomežiknemo) odčita podatke o cestišču. S temi informacijami uravnovesi stopnjo moči, ki jo motor prenaša vsakemu od sprednjih koles. Tako zagotovi maksimalen oprijem in še ostrejše vodenje skozi ovinke in po valovitih cestah.

Tehnologija, ki vam pomaga videti okrog vogala

Kamera z deljenim prikazom vam pomaga videti promet, ki se s strani bliža zadnjemu delu vašega vozila. Pri tem se na zaslonu pokaže 180-stopinjska slika območja za vašim Focusom ST, kar vam pri vzvratni vožnji pomaga odkriti ovire, ki jih sicer ne morete videti s pogledom čez ramo ali v ogledalih.

Pametno krmiljenje, ki se odziva na vsako situacijo

Električni servovolan (EPAS) se samodejno prilagaja hitrosti in pogojem pri vožnji. Pri manjših hitrostih sistem omogoča lahkotnejše in preprostejše obračanje koles, kar izboljša manevriranje. Pri večjih hitrostih, ko potrebujete večji nadzor, je volan 'trši'. Ker je zdaj del sistema tudi nadzor zanašanja iz smeri, EPAS upošteva bočni veter in druge pogoje pri vožnji, aktivni nadzor delovanja krmiljenja pa odpravi tudi vse neželene tresljaje volana.

Ko si moč in prefinjenost podata roko

Focus ST izstopa iz vseh zornih kotov. Tudi s svojo notranjostjo. Sedeže RECARO z značilno oznako ST dopolnjuje spodaj raven športni volan. Aluminijasta prestavna ročica in stopalke iz zlitine dopolnijo videz. Ford SYNC 3 vam zagotavlja nadzor nad vsem – od klime in zvoka, do mobilnega telefona in navigacijskega sistema – prek intuitivnega 8-palčnega barvnega zaslona na dotik ali z glasovnim upravljanjem, ki 'razume' preproste ukaze. Obenem zvočni sistem B&O poskrbi, da boste svojo najljubšo glasbo poslušali tako, kot si je zamislil njen avtor.

Voznikov sedež za športno vožnjo

Da boste lahko izkoristili vse, kar nudi vaš Focus ST, je na voljo s športnimi sedeži RECARO, ki ne skrivajo dirkaških genov. Z odličnim oprijemom vam zagotavljajo optimalen položaj za nadzor (in uživanje) v Focusu ST.

Brezžično polnjenje telefona med vožnjo

Notranjost Focusa ST je zasnovana tako, da nudi kar največ prostora in priročnosti. Tako lahko na primer v prostoru pred prestavno ročico shranite tudi največje slušalke. In ker je na voljo brezžično polnjenje združljivih pametnih telefonov, boste nadvse preprosto poskrbeli, da bodo vaše naprave vedno pripravljene za uporabo.

Vaša najljubša glasba, kot si jo je zamislil avtor

Ne glede na vaš glasbeni okus mora glasba zveneti, kot si je zamislil njen avtor ali izvajalec. In prav to lahko pričakujete v Focusu ST. Zakaj? Ker je na voljo s sistemom B&O. Ta vrhunski zvočni sistem s skupno močjo 675 vatov za predvajanje z bogatim in prodornim zvokom uporablja 10 zvočnikov, vključno z nizkotonci in basovskim ‘subwooferjem’. To napredno tehnologijo so specifično za uporabo v Focusu zasnovali in natančno uglasili strokovnjaki za zvok podjetja B&O. Zato povečajte glasnost in uživajte v glasbi najljubših izvajalcev – skladbe bodo zvenele kot v koncertni dvorani, v katero se prelevi kabina vašega vozila.

Prostoročna uporaba s sistemom SYNC 3

SYNC 3 je naš najsodobnejši sistem doslej. Je hitrejši in preprostejši za uporabo, izboljšano je tudi glasovno upravljanje, dodanih je še več funkcij. Novi vmesnik ima večje gumbe, barvni zaslon na dotik za še bolj intuitivno uporabo podpira kretnje, kot sta ‘ščipanje’ in ‘poteg’ v slogu pametnih telefonov in tablic. SYNC 3 za prikaz informacij vašega pametnega telefona na zaslonu na dotik podpira funkcijo AppLink ter vmesnika Apple’s CarPlay in Android Auto.

Nastavite različno temperaturo zase in za sovoznika

Z dvopodročno elektronsko klimatsko napravo lahko izberete različno temperaturo zase in za sovoznika. Sistem jo bo vzdrževal z naprednim sistemom za klimatiziranje.

Naj vas poboža sonce

Focus ST je na voljo s panoramskim strešnim oknom polne dolžine, ki povsem nadomesti jekleno streho. Tako naravna svetloba preplavi avtomobil ter ustvari svetlo in zračno notranjost. Sprednjo polovico je možno s pomočjo elektrike dvigniti in pomakniti nazaj, pomični senčnik pa vam tudi pri uživanju v svežem zraku pri odprtem strešnem oknu zagotavlja zaščito pred sončnimi žarki.

Odklenite vozilo z bližino ključa

Sistem Ford KeyFree vam omogoča, da vozilo zaklenete in odklenete, ne da bi morali ključ vzeti iz žepa ali torbe. Idealno, ko imate polne roke.

Z ogrevanjem Quickclear hitro očistite vetrobransko steklo

Quickclear je dovršena funkcija, ki vam omogoča, da se v ledeno mrzlih jutrih prej odpravite na pot. Izjemno tenke žičke v vetrobranskem steklu se ogrejejo, odtalijo steklo, stopijo sneg in odrosijo steklo ter pomagajo odmrzniti tudi brisalce.

Zunanji ogledali, ki sami poskrbita za svojo zaščito

Za zaščito pred poškodbami se zunanji ogledali po parkiranju s pomočjo elektrike samodejno preklopita k vozilu. Ko sta ogledali preklopljeni k vozilu, sta zaščitena tudi vgrajena elegantna smernika. Ogrevanje poskrbi, da se boste lahko v zimskih jutrih hitreje odpravili na pot.

Zmogljivost, ki navduši

To je najzmogljivejši, najodzivnejši in za vožnjo najzabavnejši Focus ST doslej. Z močjo do 280 KM in navorom 420 Nm se Focus ST iz mirovanja do 100 km/h požene v manj kot šestih sekundah. Natančna izdelava izjemnega športnika poskrbi za nasmeh na obrazu pri vožnji po mestnih ulicah ali na dirkališču. Da boste občutili vsak ovinek, ki ga boste prevozili z maksimalnim nadzorom, je prvič na voljo diferencial z elektronsko omejitvijo zdrsa.

Najzmogljivejši Focus ST

Focus ST omogoča izbiro med dvema motorjema, ki zagotavljata še več moči, več navora in zmogljivosti s hitrejšim doseganjem visokih vrtljajev. Izjemni 2,3-litrski motor Ford EcoBoost razvije moč 280 KM in navor 420 Nm, za pospešek od 0 do 100 km/h pa potrebuje manj kot šest sekund. Osupljivo hiter je tudi 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue s 190 KM.

Maksimalen nadzor v ovinkih

Diferencial z elektronsko omejitvijo zdrsa v Focusu ST zagotavlja vrhunsko zmogljivost in stabilnost. Sistem stalno analizira podatke številnih senzorjev in v nekaj milisekundah prilagodi porazdelitev navora med pogonskima kolesoma. Tako izboljša oprijem, vožnjo skozi ovinek in stabilnost, zato lahko ohranite nadzor nad vozilom tudi pri izjemno hitro speljanih ovinkih.

Odziven ročni menjalnik

6-stopenjski ročni menjalnik v Focusu ST je optimalno prilagojen za preprostejše, natančnejše in tišje prestavljanje. Obenem omogoča izboljšano vozno dinamiko in manjšo porabo goriva, zato boste lahko še bolj uživali v vznemirljivi vožnji, le da boste manjkrat zapeljali na bencinsko črpalko.

Napredni samodejni menjalnik

Focus ST je na voljo tudi z novim 7-stopenjskim inteligentnim samodejnim menjalnikom. Večja razlika med zobniki omogoča maksimalno prilagodljivost. Prilagajanje točk prestavljanja glede na slog vožnje zagotavlja optimalno zmogljivost tako na cesti kot na dirkališču. Prestavljate lahko tudi ročno z obvolanskima prestavnima ročicama.

Za hitro prestavljanje s konicami prstov

Obvolanski ročici, ki ju najpogosteje najdemo v vrhunskih športnih avtomobilih, sta na voljo tudi v Ford Focusu ST, če izberete samodejni menjalnik. S to tehnologijo, prevzeto iz sveta dirk, je hitro in lahkotno prestavljanje na dosegu vaših prstov. In ker sta obvolanski ročici – kot že ime pove – nameščeni ob volanu, lahko učinkovito prestavljate tudi med vožnjo skozi ovinke.

Športno in praktično

Deljena dvojna izpušna cev ne dopolnjuje le videza zadnjega dela, ampak ima tudi praktičen pomen, saj omogoča vleko prikolice, ki pri v sredini nameščeni izpušni cevi ni možna.

Za športni slog in učinek

Velik, agresivno oblikovan zadnji spojler Focusu ST zagotavlja veliko več kot samo osupljivo športno silhueto. Zadnji spojler poveča silo pritiska ob podlago, da izboljša dinamiko vozila, ki se resnično 'prilepi' ob podlago.

Pametne varnostne tehnologije

Focus ST prinaša obsežno paleto tehnologij, ki skrbijo za zaščito vas, vaših sopotnikov in drugih udeležencev v prometu. Elektronski nadzor stabilnosti ves čas spremlja vožnjo. Če zazna izgubo oprijema, samodejno zavira posamezna kolesa, da vam pomaga zagotoviti stabilnost. Večje zavorne komponente izboljšajo zmogljivost pri zaviranju. Na voljo je tudi pomoč za preprečevanje trka z zaznavanjem pešcev, ki vas opozori na morebitne ovire na cesti in lahko celo samodejno zavira, če se ne odzovete pravočasno.

Izjemna zavorna moč

Focus ST je opremljen z izboljšanim športnim zavornim sistemom, ki vključuje sprednje zavorne čeljusti s po dvema batoma ter večje sprednje in zadnje kolute kot pri drugih različicah Focusa. Zavorni sistem so preverili z istim zahtevnim testnim postopkom kot pri superšportniku Ford GT, ki je pokazal, da je odpornost na pregrevanje zavor v primerjavi s testiranji Focusa ST prejšnje generacije izboljšana za skoraj štirikrat.

Pametno, priročno in s prihrankom prostora

Električna parkirna zavora je preprost dodatek s kar nekaj presenetljivimi prednostmi. Tako zagotavlja še več prostora v kabini, preprosteje jo je aktivirati in omogoča manj pogosto servisiranje zavor. Da 'zategnete' ročno zavoro, morate le pritisniti na tipko v sredinski konzoli.

Sistem, ki pomaga zaščititi pešce

Pomoč pri preprečevanju trčenja z zaznavanjem pešcev s pomočjo radarja in kamere preverja cesto pred vozilom. Če zazna nevarnost trčenja z vozilom, pešcem ali kolesarjem, vas najprej opozori. Če ne ukrepate pravočasno, sistem zavira s polno močjo, da prepreči nezgodo ali zmanjša stopnjo trčenja v primeru, da se mu ni možno izogniti.

Ohranite nadzor v vseh pogojih

Elektronski nadzor stabilnosti ves čas spremlja vožnjo vašega Focusa ST. Če zazna, da izgublja oprijem, ga pomaga stabilizirati z zaviranjem posameznih koles.

Za zaščito in varovanje vašega Focusa pred tatovi

Alarm kategorije Thatcham 1 je dovršen sistem, ki se samodejno aktivira, ko zaklenete vozilo, v primeru vloma v vozilo, dviganja vozila ali zaznanega gibanja v notranjosti vozila pa sproži glasno sireno. Tehnologija pomaga preprečiti tudi neželeno vleko vašega Focusa ST. Sistem lahko aktivirate na različne načine, kar pomeni, da lahko izberete nadzor vrat, pokrova motorja in pokrova prtljažnika.