Za tako cenjeno oznako RS je moral ta avto prestati testiranja v razbeljeni vročini Arizone, ledenih arktičnih pustinjah in na najzahtevnejših svetovnih dirkališčih.

Povsem novi Focus RS, ki ga poganja 2.3-litrski EcoBoost, navdušuje z osupljivo statistiko. 

Vse to dopolnjuje vrsta naprednih športnih tehnologij,vključno s štirikolesnim pogonom, nadzorom speljevanja Launch Control, izbiro voznega načina … 

Oblikovanje avtomobila govori samo zase.

Videz in moč, ki naredita vtis

Videz Focusa RS narekujeta zmogljivost in slog. 

Drzni zgornji del maske in globok sprednji usmernik zraka izboljšata aerodinamiko. Nizki odbijači in velike prezračevalne odprtine poskrbijo za hlajenje zavor. Zadnji difuzor in strešni spojler povečata pritisk ob podlago. Prepričajte se: to je zgled oblikovanja z namenom. 

Vrhunski videz v vseh barvah

Izberite barvo, ki je po vašem mnenju najprimernejša za 257 kW (350 KM).

Frozen white

Nitrus Blue

Absolute Black

Magnetic

Stealth

Vstopite v Focus RS in vstopili boste v prostor, namenjen vam, vozniku. Namestite se v športne sedeže Recaro in opazujte, kako sta vsak merilnik in nadzorna naprava na idealnem mestu; volan je popolnoma uravnotežen in vsaka lastnost je tam, da izboljša vašo celovito izkušnjo.

Ob izrazitih stikalih v modri barvi RS in dodelanih podrobnostih v celotnem vozilu vas občutek vzhičenosti ne prevzame le zaradi zmogljivosti avtomobila.

Športen in prefinjen, zunaj in znotraj.

Sedeži so zasnovani tako, da vam zagotovijo najboljšo oporo in udobje. Kabino RS lahko prilagodite po meri z izbiro med tremi različnimi slogi. Z detajli v barvi Nitrous Blue, ki je značilna za RS.

Dovršene tehnologije Focusa RS nudijo vrhunsko vozno izkušnjo

V Focusu RS vas obdajajo pametne tehnologije. Prav vsaka ima svojo vlogo, vse pa imajo skupni cilj: omogočiti, da v celoti izkoristite zmogljivost svojega avtomobila.

Focus RS je izdelek ekipe Ford Performance in je najnovejši model z legendarno oznako RS. 

Prelomno oblikovanje in napredni inženirski dosežki: ta avto postavlja nova merila na obeh področjih.

Maksimalen nadzor v ovinkih

Fordov športni štirikolesni pogon (AWD) z dinamičnim nadzorom vektorjev navora zagotavlja bočni pospešek več kot 1 g ter izjemen oprijem in ultra-natančno vodenje ob hitri vožnji skozi ovinke. Sistem z dvojnim paketom elektronsko nadzorovanih sklopk pomaga uravnovesiti navor motorja med zadnjima kolesoma glede na površino cestišča in pogoje pri vožnji. 

Ta inteligentna tehnologija vam omogoča tudi uživanje v nadzorovanem drsenju s prekrmiljenjem na dirkališču. S stikalom izbirate med nastavitvami Normal, Sport in Track. Vsak način prilagodi nastavitve štirikolesnega sistema AWD, nadzora blažilnikov, dinamične stabilnosti in sistema ABS, odziva krmiljenja in motorja ter celo zvok motorja. Na dirkališču lahko izberete način Drift, pri katerem vam porazdelitev navora pomaga doseči nadzorovano drsenje s prekrmiljenjem. 

Pripravite se na izstrelitev

Izberite nadzor speljevanja, prestavite v prvo prestavo, pritisnite plin do konca in spustite stopalko sklopke. Napredne tehnologije v hipu prilagodijo podvozje in pogonski sklop za najhitrejše možno pospeševanje iz mirovanja. Sistem AWD poskrbi za ustrezno porazdelitev navora pri vseh pogojih dirkalne steze. Avto vzdržuje največjo moč motorja (s presežnim tlakom turbopolnilnika), upravlja sistem za nadzor zdrsa in nastavi blažilnike za največji oprijem.

Nadzorovati je možno tudi nastavitve blažilnikov

Za dodatno prefinjeno nastavitev lahko prilagodite blažilnike, ne da bi morali roke odmakniti z volana (ali pogled s ceste). S stikalom na obvolanski ročici lahko izberete osnovni način za udobno in obenem športno vozno izkušnjo Focusa RS. Izberite športni način in trše nastavitve poskrbijo za še izrazitejši odziv in natančnejše vodenje tako na ravnih kot na ovinkastih cestah ali dirkališčih. S prikazom nastavitev blažilnikov imate popoln nadzor nad njimi.

Prestavite v optimalnem trenutku

Dopolnjevanje vrste dovršenih sistemov in funkcij zagotavlja, da menjalnik in motor omogočita maksimalno pospeševanje v vseh prestavah. Kontrolna lučka za športno prestavljanje zasveti v optimalnem trenutku pri vsaki izbrani prestavi. Če se vrtljaji motorja približajo omejitvi – 6800 vrt./min. –, vas lučka opozori z utripanjem.

Nadvse učinkovito zaviranje

Focus RS je opremljen z najzmogljivejšim zavornim sistemom, kar jih je bilo kdaj vgrajenih v katerega od modelov RS. Spredaj za ustavljanje skrbijo 350 mm prezračevani zavorni koluti, ki jih zagrabijo aluminijaste zavorne čeljusti Brembo 'monoblock' s štirimi zavornimi bati. Dovršena zasnova omogoča maksimalno hlajenje za preprečevanje pregrevanja tudi pri intenzivni uporabi na dirkališču. Za izboljšano hlajenje sta sprednja koluta opremljena s posebnimi prezračevalnimi rebri.

Napredna tehnologija 2.3-litrskega motorja EcoBoost

Revolucionarna tehnologija 2.3-litrskega motorja EcoBoost vključuje direktno vbrizgavanje goriva, dvojno neodvisno krmiljenje ventilov in dvojni turbopolnilnik.

Motor je umerjen in nastavljen posebej za novega Focusa RS, rezultat pa sta: največja moč 257 kW (350 KM) in največji navor 440 Nm (z začasnim preseganjem 470 Nm).

Odlično odzivnost pri nizkih vrtljajih dopolnjuje zmogljivo pospeševanje v srednjem območju. Poskočni merilnik vrtljajev se ustavi šele pri omejitvi, ki je nastavljena na 6800 vrt./min. 

Optimalno prilagojeni šeststopenjski ročni menjalnik za maksimalen prenos moči motorja

Krajša prestavna ročica in prilagojen mehanizem sta zasnovana za hitro in natančno prestavljanje. Menjalnik in sklopa sta zaradi večjega navora nadgrajena z močnejšimi in trpežnejšimi sestavnimi deli.

UDOBJE IN PRAKTIČNOST

Napredna prostoročna tehnologija

Ford SYNC vam omogoča upravljanje predvajanja glasbe in telefoniranje z mobilnim telefonom s pomočjo preprostih, neposrednih glasovnih ukazov. Z glasovnim upravljanjem lahko nadzirate tudi naprave USB, MP3-predvajalnik/iPod® ali pretočno predvajanje glasbe s telefona, ki je povezan prek Bluetootha®. Če želite, bo sistem glasno prebral prejeta sporočila SMS."

Žarometi, s katerimi vidite 'okrog ovinka'

Biksenonski žarometi Focusa RS niso le osupljivo lepi, so tudi pametni. Natančno sledijo cesti in obračanju volana, zato zagotavljajo izjemno vidljivost. Prilagajajo tudi vzorec osvetlitve in pri tem upoštevajo hitrost vozila, okolico in pogoje. Med sedmimi različnimi načini so tudi posebne nastavitve za vožnjo v mestu, po podeželskih cestah, avtocestah in v neugodnih vremenskih razmerah.

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Brisalci s senzorji za dež se vključijo v trenutku, ko na vetrobranskem steklu zaznajo vlago, nato pa prilagajajo svojo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme. Izbirate lahko med šestimi različnimi stopnjami občutljivosti, ki določajo, koliko vlage se mora nabrati, preden se brisalci sprožijo.

Zunanja ogledala, ki se sama varujejo pred poškodbami

Ko je vozilo parkirano, se ogledala z električnim poklopom samodejno poklopijo in tako zmanjšajo možnost nastanka poškodb. V poklopljenem položaju ščitijo tudi modno integrirane smernike.

S tehnologijo Quickclear hitro očistite vetrobransko steklo

Ta pametna funkcija je zasnovana za to, da vas v ledenih jutrih hitreje spravi na pot. Preprosto pritisnite gumb in sistem bo odmrznil ali odrosil steklo v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Napreden tempomat

Prilagodljivi tempomat (ACC) je izboljšan sistem za nadzor hitrosti, ki spremlja cesto pred vami s pomočjo radarskih tipal, da je vožnja lahko še bolj sproščena. Sistem ACC vam omogoča, da izberete hitrost, s katero želite voziti, in nato poskrbi, da avto vozi s to hitrostjo. Toda če sistem pred vami zazna vozilo, bo upočasnil avtomobil, da ohrani predhodno določeno varnostno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, znova pospeši do izbrane hitrosti.

Sistem ACC lahko uporabljate pri hitrostih od 30 km/h do 180 km/h*. Opremljen je tudi s funkcijo opozarjanja na možnost naleta, ki vas opozori, če se preveč približate vozilu pred seboj.

Fordov sistem Easy-Fuel za preprečevanje dolivanja napačnega goriva

Zahvaljujoč tej uporabni tehnologiji je v vaš avtomobil praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna šoba preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy-Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno.

Brezskrbna souporaba avtomobila s funkcijo MyKey®

Ford MyKey® je zasnovan z namenom, da lahko avtomobil brez vsake skrbi komu posodite. Samo vstavite ključ, zaženite avtomobil in nato sledite preprostim navodilom, da programirate omejitve, ki jih želite nastaviti za ta ključ. Nastavite lahko, na primer, največjo dovoljeno hitrost ali opozorilnik za pripenjanje varnostnega pasu ali nadzirate glasnost zvočnega sistema.