Nadvse sodoben slog in vrhunska tehnologija, združena v družinskem avtomobilu, ki ne pozna kompromisov.

Družinsko življenje je zmeraj burno. Prav zato je Ford C-MAX zasnovan, da bo vsaka vožnja brez napora.

Petsedežni C-MAX in pet- oziroma sedemsedežni Grand C-MAX: ne glede na to, katerega izberete, uživali boste v povsem novi izkušnji prilagodljivosti, praktičnosti in učinkovitosti.

Dodajte še izjemno zmogljivost, odzivno vodljivost ter paleto osupljivih tehnologij in prav morda boste našli svoj popoln avtomobil.

C-MAX: Udoben prostor za pet oseb

Paleta naprednih tehnologij, ki vam prihranijo tako čas kot trud, pametno vdelanih v prilagodljiv in prostoren družinski avtomobil.

Grand C-MAX: Prilagodljiv prsotor za pet ali sedem oseb

Za največjo mero vsestranskosti je Grand C-MAX vse, kar potrebujete. Priročen »prehod« vam omogoča enostaven dostop do zadnjih sedežev, nadvse prilagodljiva notranjost pa bo poskrbela, da boste lahko do popolnosti uživali v družinskem življenju.

Izkoristite lahko tudi obsežen seznam funkcij, sistemov in tehnologij, ki so zasnovane, da vam olajšajo življenje.

Aktivna pomoč pri parkiranju, na primer, vam lahko pomaga parkirati v tesne prostore – brez truda in brez rok.

Nadvse dobrodošel pa je tudi prostoročni sistem odpiranja in zapiranja prtljažnih vrat s preprostim zamahom noge pod zadnjim odbijačem: idealno, ko imate polne roke.

Dizajn za samozavestne

Aerodinamičen, športen, dovršen: to najbrž niso besede, ki bi jih povezovali z družinskim avtomobilom. Toda C-MAX in Grand C-MAX sta zasnovana, da sta drugačna.

Prilagodljivost, praktičnost in učinkovitost še nikoli niso tako iztopali.

Sedite in se sprostite

Prostora za glavo, noge in komolce je v notranjosti vozil C-MAX in Grand C-MAX več kot dovolj. Obilo prostora je na razpolago tudi za vse vaše »pomembnejše drobnarije«, ki jih na pot vedno vzamete s sabo.

Zato se le udobno naslonite in uživajte v dovršeni, elegantni in dobro opremljeni kabini, kjer je vsaka uporabna funkcija in osupljiva tehnologija vedno na dosegu roke.

Na voljo je pestra paleta zunanjih barv, ki odražajo samosvoj slog

Frozen White
Moondust Silver

Tectonic Silver

Blazer Blue

Panter Black

Caribou

Race Red
Magnetic

Iceberg
Deep Impact Blue

Red Rush

VOZNA IZKUŠNJA

Kamera, ki olajša vzvratno parkiranje.

Stebri, ograje, nizki zidovi ... Kamera se samodejno aktivira, ko izberete prestavo za vzvratno vožnjo, in na zaslonu v sredinski konzoli prikaže območje za vozilom. Sistem prikazuje tudi navidezne smernice za pomoč pri parkiranju na še tako tesnih parkirnih mestih.

Vrata prtljažnika, ki se odprejo in zaprejo samodejno

Prostoročni sistem odpiranja prtljažnih vrat je izredno dobrodošel, ko imate polne roke. Če imate pri sebi obesek za prostoročni ključ (v žepu ali torbici), se bodo dvižna vrata z nežnim zamahom vaše noge pod zadnjim odbijačem samodejno odprla ali zaprla.

Ford SYNC 2 z glasovnim upravljanjem in 8 paličnim barvnim zaslonom na dotik z visoko ločljivostjo: popelje sistem za informiranje in razvedrilo korak naprej, saj omogoča intuitiven nadzor nad več ključnimi funkcijami, vključno s telefonom, zvočnim sistemom, klimatsko napravo in izbirno navigacijo prek govora ali dotika. S Ford AppLink lahko dostopate do nekaterih svojih najljubših aplikacij s pametnega telefona kar na poti.

Aktivna pomoč pri parkiranju za parkiranje brez stresa

S pomočjo tipal prepozna primerno bočno ali pravokotno parkirno mesto in samodejno upravlja z volanom, vi le dodajate plin in zavirate.

Pomočnik za zapuščanje parkirnega mesta vam pomaga pri vključevanju v promet po bočnem parkiranju. Ko s smernikom izberete levo ali desno stran, sistem poskrbi za obračanje volana, vi pa prevzamete upravljanje stopalk za plin in zavoro.

Pri vzvratnem speljevanju iz parkirnega mesta sistem preverja, če se z leve ali desne morebiti približuje vozilo. Če ga zazna, vas opozori z vizualnimi opozorili in zvočnim signalom. Deluje s pomočjo radarja z dosegom do 40 metrov.

Tempomat, ki samodejno prilagodi hitrost in ohranja razdaljo

S tehnologijo prilagodljivega tempomata lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. V kolikor bo pred vami vozeče vozilo upočasnilo, bo sistem samodejno upočasnil in tako ohranil predhodno določeno razdaljo. Ko bo cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.

Opozarjanje na varnostno razdaljo in preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih

Tudi pri izključenem aktivnem tempomatu lahko nastavite želeno razdaljo do vozila, ki vozi pred vami. Če se mu bolj približate, vas sistem v treh korakih najprej opozori z barvnimi signali (od sivega prek rumenega do rdečega), nato pa se oglasi še zvočni signal.

Če sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih zazna, da se je vozilo pred vami nepričakovano ustavilo in niste zavirali, samodejno ustavi ter tako prepreči trčenje in poškodbe. Sistem deluje do hitrosti 50 km/h.

Active City Stop

Nesreče v prometu, ki se nenehno ustavlja ali se premika počasi, se dogajajo vse prepogosto (zlasti na prometnih cestah v mestu). Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih je zasnovan, da vam pomaga, da se jim izognete ali zmanjšate njihov učinek. Če sistem zazna, da se je avtomobil pred vami nepričakovano ustavil, vi pa vozite s hitrostjo pod 30 km/h, bo samodejno začel zavirati. Kot dokaz za svojo inovativnost je sistem prejel nagrado Euro NCAP Advanced za varnost.*

*Nagrada je bila podeljena sistemu v avtomobilu Ford Focus 2013.

Pomoč pri ohranjanju smeri

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za ohranjanje voznega pasu vas nato opozori s tresenjem volana in vizualnim opozorilom. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas.

Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno

Dobrodošlo pomoč vsem voznikom predstavlja tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi.

Opozarjanje na vozila v mrtvem kotu 'BLIS'

Sistem s pomočjo radarskih tipal spremlja vozila, ki jih vi morda spregledate, saj so skrita v vaših mrtvih kotih in vas nanje opozori z oranžno lučko v stranskem ogledalu.

Za zaščito stranskih ogledal pri vožnji skozi utesnjene prehode ali parkiranju na ozkih ulicah vam C-MAX in Grand C-MAX omogočata, da s pritiskom na stikalo preklopite ogledali k vozilu in tako preprečite poškodbe.

Ogrevanje ogledal zagotavlja dodatno varnost, saj si tudi v neugodnih razmerah hitro zagotovite popolno vidljivost.

Prilagodljivi žarometi, ki vam osvetljujejo pot

Biksenonski žarometi so opremljeni z naprednim sistemom za prilagoditev osvetlitve, ki se pametno prilagodi voznim okoliščinam. Glede na vrsto ceste tehnologija samodejno preklaplja med štirimi različnimi vrstami svetlobnega žarka, da vam omogoči optimalno porazdelitev svetlobe. Sistem vključuje tudi luči za vožnjo v ovinek, ki se premikajo skladno z vašim obračanjem volana.

Zasnovan za vaše potrebe

Pametna zasnova pomeni, da ima vsaka funkcija v C-MAX-U in Grand C-MAX-u svoj namen in da ima, kar je najpomembneje, med vožnjo prave koristi. 

Tej funkcionalnosti je kos samo še udobje, zato bo vsaka vožnja užitek brez stresa. 

Udobni, prilagodljivi, plosko zložljivi sedeži

C-MAX lahko v svojo dovršeno in udobno notranjost sprejme družino s petimi člani, tri posamezne zadnje sedeže pa je mogoče plosko zložiti in tako pridobiti ogromno prostora. Sedemsedežni Grand C-MAX pa vam omogoča, da sredinski sedež v drugi vrsti hitro zložite pod desni sedež. Ta domiselna postavitev 2+2+2 pomeni, da lahko ustvarite »prehod«, ki omogoča enostaven dostop.

Enostaven dostop z vseh strani

Edinstvena dvojna drsna zadnja vrata potnikom omogočajo, da brez težav vstopajo in izstopajo. Ob tem pa ta pametna zasnova preprečuje, da bi v tesnih parkirnih prostorih z vrati udarjali ob druge avtomobile ali stene.

Volan, s katerim je vse pri roki 

Nov trikraki volanski obroč je ergonomsko oblikovan posebej za voznika. Vsak gumb in krmilnik imate pod prsti in položaj volana izboljša tako uporabnost kot vidljivost vaše plošče s merilniki. Zakaj se ne bi za večje udobje odločili tudi za nov ogrevan volan?

Panoramsko strešno okno za večji občutek sproščenosti in prostornosti

S pritiskom na gumb se elektronsko krmiljen strešni zastor pomakne nazaj ter tako omogoči naravni svetlobi, da prodre skozi panoramsko okno. Hkrati pa sončno odbojno steklo ohranja svežino in vas ščiti pred škodljivimi UV-žarki

Ambientalna LED osvetlitev

Omogoča, da notranjost svojega vozila osvetlite v nežnih odtenkih in potovanju dodate čaroben občutek.

Ogrevano vetrobransko steklo »Quickclear« poskrbi, da bo vetrobransko steklo hitro čisto

Ta dovršena funkcija vam omogoča, da se lahko tudi v jutranji zmrzali hitro odpravite na pot. Zadošča rahel pritisk na stikalo in sistem v nekaj sekundah odmrzne ali odrosi vetrobransko steklo.

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Brisalci s senzorji za dež se vključijo v trenutku, ko na vetrobranskem steklu zaznajo vlago, nato pa prilagajajo svojo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme. Izbirate lahko med šestimi različnimi stopnjami občutljivosti, s katerimi določite, koliko vlage se mora nabrati, preden se brisalci sprožijo.

Nastavite idealno temperaturo zase in za sovoznika

Dvopodročna klimatska naprava s samodejno regulacijo temperature (DEATC) omogoča, da lahko izberete različno temperaturo za voznikovo in sovoznikovo stran, sistem pa jo bo vzdrževal z napredno klimatsko napravo.

Vzvratno ogledalo, ki prepreči bleščanje

Nočne vožnje so prijetnejše in zagotovo tudi varnejše, če vas ne slepijo žarometi vozil, ki vozijo za vami. Prav zato samozatemnitveno monokromatsko vzvratno ogledalo zazna bleščanje žarometov in izbere nastavitev brez slepljenja.

Pomagajo vam videti, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je uporaben pripomoček za nočno vožnjo, kizačasno zasenči vaše žaromete, kadar zazna nasproti prihajajoča vozila ali drugo vozilo pred seboj in tako prepreči, da bi zaslepili druge voznike. Sistem za samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi samodejno preklopi nazaj na dolge luči in vam tako zagotovi optimalno vidljivost.

Zunanji ogledali, ki poskrbita za svojo zaščito

Pri vožnji skozi utesnjene prehode ali parkiranju na ozkih ulicah lahko hitro poškodujete zunanji ogledali. Za doplačilo je na voljo električni preklop ogledal, ki vam omogoča, da s pritiskom na stikalo pomaknete ogledali navznoter in preprečite poškodbe. Ker sta ogledali ogrevani, si hitreje zagotovite varno preglednost tudi pri nizkih zunanjih temperaturah.

Brezskrbna skupna uporaba vozila s funkcijo MyKey®

Ford MyKey® vam omogoča, da določite največjo hitrost, nastavite opomnik za uporabo varnostnih pasov in celo nadzirate glasnost zvočnega sistema. Ta tehnologija je zasnovana z namenom, da lahko avtomobil brez vsake skrbi posodite prijatelju ali družinskemu članu, saj lahko programirate omejitve, ki jih želite nastaviti za ta ključ. »Skrbniški« ključ brez omejitev lahko obdržite zase in celo imate več kot enega od vsakega.

Brez ključa pomeni brez napora

Fordov brezključni sistem vam omogoča zaklepanje in odklepanje avtomobila, ne da bi morali vzeti ključ iz žepa ali torbe: idealno, ko imate polne roke.

Zaženite svoj avtomobil s pritiskom na gumb

Zdaj ključa dejansko ne potrebujete več. Ko pritisnete pedal za sklopko (ali za zavoro pri samodejnem menjalniku), preprosto pritisnite gumb za zagon vozila Ford Power in motor bo zaživel.

Hitro prestavljajte s konicami prstov

S 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in z menjalnikom PowerShift sta na voljo obvolanski prestavni ročici. Tehnologija omogoča hitro in udobno prestavljanje s konicami prstov, kar lahko s pridom izkoristite tudi pri dinamičnem vijuganju.

Fordov sistem Easy-Fuel za preprečevanje dolivanja napačnega goriva

Zahvaljujoč tej uporabni tehnologiji je v vaš avtomobil praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna šoba preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy-Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno.

Kar najbolje izkoristite svoj motor

Revolucionarni 1-litrski 3-valjni bencinski motor EcoBoost razvije 125 KM, njegovi izpusti CO2 pa znašajo samo 117 za izvedbo Compact in le 110 za izvedbo Grand. To je moč, ki jo sicer pričakujemo od običajnega 1,6-litrskega motorja, le da se ta ponaša z učinkovitejšo porabo goriva in nižjimi izpusti CO2. Tri leta zapored imenovan za mednarodni motor leta.

"1,0-litrski motor EcoBoost. Velika moč motorja, ekonomična poraba goriva.

1,5-litrski bencinski motor EcoBoost je nova pridobitev v družini motorjev EcoBoost. Motor je bil pametno zmanjšan iz 1,6-litrskega motorja EcoBoost, da omogoči manjše izpuste in še varčnejšo porabo, ne da bi to ogrozilo moč in vodljivost. Na voljo v: različicah s 150 KM in samodejnim prestavljanjem ter 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali s 180 KM in samodejnim prestavljanjem."

1,5-litrski motor EcoBoost: brezkompromisna moč in učinkovitost.

Popolnoma nova možnost dizelskega motorja

1,5-litrski motor TDCi je popolnoma nov motor. Temelji na 1,6-litrskem motorju TDCi in ponuja enako moč v osnovni različici s 95 KM ter povečano moč s 120 KM (s predhodnih 115 KM). S tem se povečuje varčna poraba goriva in zmanjšujejo se izpusti. Ta motor je trenutno na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter kot izvedba s 120 KM in samodejnim menjalnikom.

"1,5-litrski dizelski motor TDCi: 120 KM in nizki izpusti CO2

Popolnoma nova možnost dizelskega motorja

1,5-litrski motor TDCi je popolnoma nov motor. Temelji na 1,6-litrskem motorju TDCi in ponuja enako moč v osnovni različici s 95 KM ter povečano moč s 120 KM (s predhodnih 115 KM). S tem se povečuje varčna poraba goriva in zmanjšujejo se izpusti. Ta motor je trenutno na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter kot izvedba s 120 KM in samodejnim menjalnikom.

"1,5-litrski dizelski motor TDCi: 120 KM in nizki izpusti CO2

Moč dizelskega motorja z nizkimi izpusti

2,0-litrski dizelski motor je prav tako nov, razvije lahko 150 KM, na voljo je s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom oziroma samodejnim menjalnikom s 170 KM.

"2,0-litrski dizelski motor TDCi za dodatno moč in največjo mero učinkovitosti.

Natančna nastavitev vzmetenja za še bolj prefinjeno vožnjo

C-MAX ima povsem novo zadnje vzmetenje z več členi. Ta napredni sistem je lahek, tog in popolno uglašen za odlično odzivnost, nadzor in kakovost vožnje.

Obvolanski prestavni ročici: uživajte v hitrem prestavljanju s samodejnim menjalnikom

Obvolanski prestavni ročici samodejnega menjalnika, ki ju sicer najdemo samo v zmogljivih športnih avtomobilih, sta na voljo tako s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom kot tudi z menjalnikom PowerShift za povsem C-MAXa. Ta tehnologija, ki prihaja iz sveta dirk, omogoča hitro in udobno prestavljanje s konicami prstov. In ker že ime pove, da sta ročici nameščeni ob volanu, lahko ju lahko s pridom uporabite tudi pri vožnji skozi ovinke.

Servovolan, ki se odziva na vsako situacijo

Električni servovolan (EPAS) se samodejno prilagaja hitrosti vozila in pogojem pri vožnji. Pri manjših hitrostih sistem olajša obračanje volana za preprostejše manevriranje. Pri večjih hitrostih, ko potrebujete večji nadzor, sistem poskrbi za bolj čvrsto krmiljenje. Z novim nadzorom zanašanja EPAS upošteva tudi bočni veter in druge pogoje pri vožnji, aktivni nadzor neravnin pa odpravi neželene tresljaje volana.

Porabite manj goriva s Start-Stop sistemom

Ko vozilo miruje pred semaforjem ali v prostem teku čakate v prometnem zastoju, lahko ta tehnologija samodejno izklopi motor (pri tem pa še naprej zagotavlja oskrbo in delovanje pomembnih elementov, kot so žarometi, klimatska naprava, radio in sistem Ford SYNC). Ko želite speljati, pritisnite sklopko in izberite prvo prestavo ali pri samodejnem menjalniku pritisnite na stopalko za plin in sistem ponovno zažene motor. Start-Stop sistem je še posebej učinkovit v mestnem prometu, kjer lahko prihrani do 10 % goriva (pri ciklu z mestno vožnjo).

Učinkovitejši način za polnjenje akumulatorja

Nasprotno kot pri običajnih sistemih pametno regenerativno polnjenje akumulator polni samo, ko je to potrebno, in se izogne polnjenju med pospeševanjem, če je to le možno. Tako lahko prihranite še več goriva in dodatno zmanjšate izpuste.

Najvišje možne ravni varnosti

Zanesete se lahko na izčrpen paket varnostnih funkcij, ki so zasnovane, da nudijo najvišjo možno raven zaščite za vas in potnike.

Nagrade Advanced za inovativnost in varnost 

C-MAX in Grand C-MAX sta opremljena s tehnologijami, ki so v preteklosti bile nagrajene z nagradami Euro NCAP Advanced, kar je najvišja nagrada, ki jo lahko podeli vodilna evropska neodvisna organizacija na področju varnosti. Nagrado podelijo samo najnaprednejšim tehnologijam za izogibanje trkom, odziv med trkom in po trku, ki so na voljo v avtomobilu, vštete pa so še tehnologije Active City Stop ter sistem za ohranjanje voznega pasu in sistem za opozarjanje voznika. 

*Nagrada je bila prvotno podeljena novemu Fordu Focusu. 

Ford SYNC s Pomočjo v sili lahko pokliče na pomoč, tudi če vi ne morete
Pomemben del sistema Ford SYNC, ki lahko reši življenje, je Pomoč v sili. Če slučajno pride do nesreče, v kateri se sproži zračna blazina ali se izklopi črpalka za gorivo, lahko tehnologija namesto vas samodejno pokliče službe za ukrepanje ob nesrečah. Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni.* 

*Fordova Pomoč v sili deluje v več kot 30 evropskih državah. Ta funkcija deluje, ko je povezana z združljivim mobilnim telefonom, ki ga imate s seboj, ko se sproži zračna blazina (ne vključuje zračnih blazin za kolena) ali ko tipalo, ki zazna trk, izklopi črpalko za gorivo. Besedilna funkcija in Pomoč v sili nista na voljo v vseh evropskih jezikih. 

Usklajeni varnostni sistemi se aktivirajo v delčku sekunde

C-MAX in Grand C-MAX sta opremljena z naprednim pametnim zaščitnim sistemom (IPS), ki usklajuje vrsto varnostnih sistemov in tako zagotavlja največjo mero zaščite za vas in potnike. Poleg togega ogrodja potniške kabine, ki absorbira energijo trka in je izdelano iz naprednega visokotrdnega jekla, je tu še cela vrsta zračnih blazin, ki potnike zaščitijo z vseh strani. Volanski drog in stopalke so zasnovani tako, da se v primeru trčenja pogreznejo stran od voznika, kar zmanjša možnost telesnih poškodb, če pride do prometne nesreče.

Zanesljivost v zahtevnejših razmerah

Vozilo je opremljeno z elektronskim stabilizacijskim programom (ESP), ki združuje vrsto tehnologij, zasnovanih, da omogočijo večji nadzor nad vozilom. Senzorji zaznajo nenadne spremembe v krmiljenju, zaviranju ali obnašanju vozila, ki lahko povzročijo izgubo nadzora, nato pa sistem ESP natančno prilagodi hitrost posameznega kolesa, kar ustali stabilnost vozila in preprečuje zdrsavanje. Funkcije sistema ESP vključujejo pomoč pri speljevanju v klanec, pomoč pri zaviranju v sili in elektronsko predpolnitev tlaka v zavornem krogotoku. 

Napredni sistemi za bolj nadzorovano zaviranje 

Izboljšan sistem proti blokiranju koles pri zaviranju (ABS) in elektronska porazdelitev zavorne moči (EBD) se medsebojno dopolnjujeta in vam zagotavljata bolj nadzorovano zaviranje. Izboljšana je bila tudi sama namestitev zavor, zaradi česar so te zdaj še bolj odzivne.

Stalna zaščita pred prevrnitvijo

Sistem proti prevračanju (RSC) je zasnovan tako, da pomaga preprečiti tveganje za prevračanja vozila. Sistem lahko zazna, če vaš Motor-Caravan postaja nestabilen, in lahko z nadzorom navora motorja ter zaviranjem posameznega kolesa pomaga popraviti prekrmarjenje ter s tem učinkovito stabilizira vozilo.

Zgodnje opozorilo na puščajočo pnevmatiko 

Če začne med vožnjo v kateri od pnevmatik padati tlak, vas sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) na to takoj opozori z opozorilno lučko na armaturni plošči. Tako boste imeli možnost varno ustaviti in odpraviti težavo. 

Če se pnevmatike pričnejo prazniti, vas sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah na to opozori.

Električno zaklepanje vrat in oken na strani, kjer sedijo otroci 

Ta inovativna funkcija vam s pritiskom na gumb omogoči, da zaščitite svoje najbližje, ki sedijo na zadnjih sedežih. (Standardna oprema na Grand C-MAX-u.)

Sistem za pomoč pri izogibanju trkom 

Sistem za pomoč pri izogibanju trkom je aktiven pri vseh hitrostih in zaznava premikajoče se predmete. Če zazna, da lahko pride do trčenja, voznik pa se ne odzove, plošči z merilniki posreduje vizualno in zvočno opozorilo ter prične zavirati s srednjo zavorno silo.

Dodaten nadzor pri speljevanju v klanec 

Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec preprečuje, da bi pri takšnem speljevanju začeli drseti nazaj. Deluje tako, da ohrani pritisk na zavore dodatne 2,5 sekunde ter vam tako daje več časa in nadzora, ko prestavite nogo s stopalke za zavoro na stopalko za plin.