Politika varstva podatkov

Kdo je upravljavec podatkov?

Ta politika varstva podatkov na spletni strani (v nadaljevanju 'politika') navaja, kako Ford Central & Eastern European LLC (Madžarska, 1138 Budapest, Népfürdő st 22) ter Summit motors Ljubljana d.o.o. (Flajšmanova 3, 1000 Ljubljana) uporabljata in razkrivata zbrane informacije o vas (vaši 'osebni podatki'), ki se shranijo ob vašem obisku te spletne strani ('spletna stran') ali ob vašem stiku z nami z uporabo podrobnosti s spletne strani. Politika v nadaljevanju tudi navaja, kako uporabljamo osebne podatke, ki jih zberemo pri servisiranju ali popravilu vašega vozila.

Dodatno k tej politiki imajo nekateri Fordovi izdelki in storitve (vključno z nekaterimi Fordovimi aplikacijami) svoje lastne politike varstva podatkov, ki podrobneje opisujejo uporabo vaših osebnih podatkov v posameznih zadevah. Več o tem, katere informacije zbira in uporablja vaše vozilo, lahko najdete v priročniku z navodili za uporabo vozila ali v aplikaciji, ki mu je priložena (če je na voljo)

Komu posredujemo vaše osebne podatke?

Vaši osebni podatki so lahko razkriti: podjetjem ali drugim organizacijam, s katerimi imamo dogovor o izvajanju storitev v našem imenu, kot so podjetja za spletno gostovanje, izvajalci komunikacije s pošto, ponudniki analiz, agencije za pripravo in izvedbo dogodkov ter ponudniki informacijskih tehnologij; med njimi sta tudi podjetji Wunderman Kft (Madžarska, 1123 Budapest, Alkotás út 53. C. ép. 2. em.), ki za Ford zagotavlja storitve gostovanja kot upravljalec podatkov, in The Rocket Science Group LLC (MailChimp, Georgia, 675 Ponce De Leon Ave NE, Suite 5000, Atlanta, Georgia 30308), ki zagotavlja storitve gostovanja e-poštne platforme – njihovo registracijo za varstvo zasebnosti si lahko ogledate tukaj>> ;

  • podjetjem ali drugim organizacijam, za katere ste želeli, da jim posredujemo vaše osebne podatke ali ste se strinjali s tem;
  • pooblaščenim trgovcem in našim partnerjem, če vam lahko na ta način zagotovijo izdelke ali storitve;
  • profesionalnim svetovalcem (npr. odvetnikom in računovodjem);
  • organom kazenskega pregona, sodiščem, regulatorjem, državnim organom ali drugim tretjim osebam, če je to po našem prepričanju pogoj za skladnost z zakonsko ali uradno obveznostjo, za zaščito naših pravic, pravic tretjih strank ali zagotovitev osebne varnosti posameznika ter za odkrivanje, preprečevanje in siceršnje ravnanje glede prevar, težav, povezanih z zaščito ali varnostjo; ali
  • tretji stranki, ki kupi ali nanjo prenesemo vse oziroma skoraj vse naše premoženje in poslovanje. Če pride do takšne prodaje ali prenosa, si bomo po najboljših močeh prizadevali, da bo subjekt, kateremu bi prenesli vaše osebne podatke, te podatke uporabil na način, ki je skladen s to politiko.


Ford lahko prenese vaše osebne podatke tudi družbi Ford Motor Company (ZDA, US-48126 Michigan, Dearborn, One American Road), drugim podjetjem v skupini Ford Motor Company Group po vsem svetu ('Ford Company Group') in njihovim izvajalcem storitev. Podatke posredujemo družbi Ford Motor Company (ZDA), ki Fordu zagotavlja storitve informacijskih tehnologij. Pri prenosu vaših osebnih podatkov bomo zagotovili, da bodo uporabljeni za namene, ki so združljivi z navedenimi v tej politiki. Seznam podjetij v skupini Ford Motor Company Group je na voljo na spletni strani Ford Global Links.


Mednarodni prenos vaših osebnih podatkov

Pri ravnanju z vašimi osebnimi podatki bo upoštevana slovenska zakonodaja glede varstva podatkov ( preverite jo TUKAJ>>); pride lahko do prenosa znotraj Evropskega gospodarskega prostora ('EEA'), pa tudi v države zunaj EEA (vključno z ZDA in Indijo). V primeru prenosa vaših osebnih podatkov iz EEA bomo poskrbeli za ustrezno zaščito v skladu s pravnimi obveznostmi, da bo zagotovljena ustrezna zaščita vaših osebnih podatkov ne glede na to, v katero državo bodo preneseni. Ta zaščita lahko vključuje sklep o ustreznosti Evropske komisije (vključno s potrdilom o zaščiti varstva podatkov posameznega prejemnika podatkov) ter pridobivanje pogodbenih zagotovil tretjih strank, ki imajo dostop do vaših podatkov, da bodo vaši osebni podatki zaščiteni z enakimi standardi, ki jih ščitijo, ko so znotraj EEA. Če želite več informacij o tem, kako Ford varuje vaše osebne podatke v primeru prenosa iz EEA, nam pišite na spodaj navedeni naslov ali se obrnite na našo uradno osebo za varstvo podatkov z e-pošto na dpeurope@ford.com.

Katere osebne podatke uporabljamo?

Ford na spletni strani zbira osebne podatke:


Spletna stran vam omogoča, da vnesete osebne podatke, vključno z naslednjimi:

  • vaše ime in informacije za stik (npr. naslov, telefonska številka in e-poštni naslov) ter informacije o vašem podjetju ali delodajalcu v primeru povpraševanja po poslovnih možnostih;
  • informacije o vašem vozilu (vključno z identifikacijsko številko vozila ('VIN'), registrsko oznako vozila, modelom, starostjo in prevoženo razdaljo);
  • izdelke in storitve, ki vas zanimajo; in
  • želeni način za stik in trženje.

Poleg tega

  • zbiramo vaše osebne podatke, če se obrnete na nas s podatki, ki so na voljo na spletni strani (tako bomo na primer zabeležili informacije, ki nam jih boste posredovali z dopisom ali pri stiku z našimi centri za zagotavljanje storitev strankam); in
  • lahko informacije, ki jih že imamo, združujemo z informacijami o vas ali vaših interesih, družbenoekonomskem in sociološko-demografskem stanju, spletnimi identifikatorji in aktualnimi podatki za stik, ki so jih zbrale tretje stranke, na primer agencije za trženje.
  • Ko pripeljete svoje vozilo na servis ali popravilo, zbiramo diagnostične informacije o vašem vozilu in zabeležimo opravljena dela in dobavljene dele. Da izveste več o osebnih podatkih, ki jih zbiramo pri servisiranju ali popravilu vašega Fordovega vozila, glejte poglavje Popravilo, diagnostika in servisiranje vašega Fordovega vozila.

Kako uporabljamo vaše osebne podatke?

Osebne podatke, ki smo jih zbrali na spletni strani, uporabljamo za:

  • izpolnjevanje vaših zahtev (npr. možnost rezervacije testne vožnje);
  • upravljanje in izboljšanje poslovanja in našega razmerja z vami;
  • obravnavo vaših poizvedb;
  • izvedbo raziskav;
  • pošiljanje oglasnega gradiva v skladu z vašimi izbranimi možnostmi za komunikacije;
  • skladnost z zakonskimi ali uradnimi obveznostmi, za odziv na pravne postopke ali zahtevke za informacije državnih organov ali drugih tretjih strank za preprečevanje in odkrivanje kaznivih dejanj in prevar ali za zaščito vaših in svojih pravic ter pravic drugih; in
  • upravljanje spletne strani, njeno prilagoditev vašim željam in razumevanje načina uporabe spletne strani, da jo lahko izboljšamo.


Vaše osebne podatke lahko združujemo in analiziramo za naslednje namene:

  • da nam pomagajo razumeti, razviti in izboljšati naše izdelke, postopke, storitve, trženje in poslovne strategije;
  • da izdelke in storitve prilagodimo za vas;
  • za boljše razumevanje strank; in
  • za upravljanje in izboljšanje razmerja z vami.

To lahko na primer vključuje obveščanje naše distribucijske strategije, ocenjevanje učinkovitosti našega trženja in storitev za stranke, izvajanje analiz trga in prepoznavanje izdelkov in storitev, ki bi lahko bili zanimivi za vas, ter stik z vami z obvestilom o takšnih izdelkih in storitvah.


Želimo zagotoviti, da vam bodo poslana obvestila in naše interakcije z vami kar se da ustrezali. Zaradi tega bomo morda občasno uporabili informacije, ki so jih o vas zbrale tretje stranke (kot je opisano zgoraj v poglavju 'Katere osebne podatke uporabljamo?'), da nam bodo pomagale ugotoviti, kateri Fordovi izdelki in storitve bi lahko bili zanimivi za vas. Nato vam bomo poslali informacije o teh izdelkih in storitvah v skladu z vašimi izbranimi možnostmi za komunikacijo in informacije, ki jih imamo o vas, posredovali našim centrom za zagotavljanje storitev strankam, če se boste obrnili nanje. V sodelovanju s tretjimi strankami vam lahko prikažemo tudi prilagojene oglase na družbenih omrežjih ali – če ste soglašali z uporabo piškotkov – med brskanjem po internetu/med obiskom drugih spletnih strani ( več informacij najdete v Fordovem vodniku o uporabi piškotkov>>). Kako lahko prekinete pošiljanje oglasnih gradiv z naše strani, je opisano spodaj v poglavju 'Vaše pravice'.


Za več informacij o osebnih podatkih, ki jih zbiramo pri servisiranju ali popravilu vašega vozila, glejte poglavje 'Popravilo, diagnostika in servisiranje vašega Fordovega vozila' spodaj.

Vaše osebne podatke hranimo v prepoznavni obliki tako dolgo, kot je smiselno potrebno za izvajanje namenov, za katere so bili zbrani, in v skladu z zakonskimi obveznostmi. To na splošno pomeni, da vaše osebne podatke zadržimo tako dolgo, dokler velja nekaj od naslednjega:

  • vaši osebni podatki so upravičeno potrebni za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali;
  • vaši osebni podatki so upravičeno potrebni za varovanje in obrambo naših pravic ali lastnine (to je na splošno trajanje v skladu z zakonsko določenim časom zastaranja); ali
  • vaše osebne podatke moramo hraniti v skladu z veljavnimi zakoni ali predpisi (vključno z obvezno hrambo podatkov v skladu z veljavnimi davčnimi in računovodskimi zakoni).


Na katere pravne podlage se sklicujemo pri uporabi vaših osebnih podatkov?

Za uporabo vaših osebnih podatkov so različne pravne podlage, vaše osebne podatke pa zbiramo in uporabljamo v naslednjih primerih:

  • ko je naša uporaba vaših osebnih podatkov potrebna za izvajanje pogodbe ali pogodb, v katerih ste vključeni, ali za izvajanje ukrepov, ki ste jih zahtevali pred sklenitvijo pogodbe. Te pogodbe lahko vključujejo pogoje, pod katerimi ste se udeležili natečaja ali pogodbe, ki ste jih npr. sklenili za servisne izdelke;
  • če je naša uporaba vaših osebnih podatkov znotraj naših legitimnih interesov ali legitimnih interesov organizacije, ki smo ji posredovali vaše osebne podatke, in če smo zagotovili zaščito vaših osebnih podatkov in vaših pravic, povezanih s temi informacijami. Tako se lahko na primer sklicujemo na to pravno podlago, če mi in/ali podjetja v skupini Ford Motor Company uporabljamo vaše osebne podatke za naslednje namene: razumevanje in izboljševanje naših (ali njihovih) izdelkov, storitev in/ali strategij trženja; za raziskovalne namene; za upravljanje in izboljševanje odnosov z vami in za administrativne namene; za pomoč pri ugotavljanju, katere informacije, izdelki in storitve vas najverjetneje zanimajo in pošiljanje ali prikaz ustreznih informacij, ponudb in spletnih oglasov za te izdelke in storitve; za personalizacijo vaše izkušnje z našimi izdelki in storitvami; za zagotovitev, da so naši izdelki in storitve dostavljeni in uporabljeni v skladu z zakoni ter določili in pogoji, ki veljajo zanje; in po potrebi za zaščito in obrambo naših pravic in lastnine oziroma pravic in lastnine drugih, ali za odkrivanje, preprečevanje in siceršnje ravnanje glede prevar in varnosti ter težav, povezanih z zaščito ali zasebnostjo;
  • če smo mnenja, da moramo uporabiti vaše osebne podatke zaradi skladnosti z zakonskimi ali uradnimi obveznostmi, ki jih moramo izpolniti;
  • v posebnih okoliščinah, ko je po našem prepričanju treba zaščititi varnost ali življenjske interese nekoga; in
  • ko imamo vaše soglasje. Na vaše soglasje se bomo sklicevali na primer za zbiranje tehničnih informacij, kot so podatki, zbrani s piškotki in podobnimi tehnologijami, kot smo navedli v Fordovem vodniku o uporabi piškotkov, in za uporabo vaših osebnih podatkov za oglase, ki so vam posredovani prek e-pošte, pošte, telefona in besedilnih sporočil. V primeru, da se sklicujemo na vaše soglasje za uporabo osebnih podatkov, imate pravico, da soglasje kadarkoli prekličete. Za več podrobnosti glejte poglavje 'Vaše pravice' v nadaljevanju te politike.

Kako dolgo zadržimo osebne podatke?

Osebne podatke shrani Ford ali v našem imenu naš izvajalec gostovanja informacijskih tehnologij (npr. Ford Motor Company v ZDA), a le tako dolgo, kot je potrebno za izvajanje naših obveznosti in samo za čas, potreben za izpolnjevanje namenov, za katere so bile informacije pridobljene. Ko niso več potrebni, se osebni podatki izbrišejo iz naših zapisov ali so primerno anonimizirani.

V primeru zadržanja osebnih podatkov za namen vpoklica vozil, jamstev in odgovornosti za izdelke – zahtevki lahko veljajo do 12 let od nakupa vašega vozila – bomo zadržali vaše podatke do zakonsko določenega roka zastaranja po civilnem pravu (5 let). Vsaj osemletni rok obvezne hrambe podatkov velja za osebne podatke v računovodskih dokumentih, vključno s pogodbami, komunikacijo in poslovno korespondenco. V tem primeru je dostop do takšnih osebnih podatkov strogo omejen.


Vaše pravice

Kot posameznik imate pravico, da ste seznanjeni, katere informacije o vas zbiramo in za katere namene, ter pravico do dostopa do teh informacij in možnosti njihovega popravljanja, če je potrebno. V nekaterih primerih imate tudi pravico do ugovora zoper uporabo svojih osebnih podatkov, do zahteve za omejitev ali izbris osebnih podatkov, ali za zahtevo, da vam vaše osebne podatke posredujemo v splošno uporabni elektronski obliki, da jih boste lahko posredovali drugim organizacijam.

Pravica do ugovora

Imate pravico, da na podlagi razlogov, povezanih z vašim posebnim položajem, kadarkoli ugovarjate obdelavi svojih osebnih podatkov z naše strani, to pa lahko od nas zahteva, da vaših osebnih podatkov ne obdelujemo več. Če imate pravico do ugovora in jo uveljavite, vaš ugovor pa je utemeljen, vaših osebnih podatkov za te namene ne bomo več obdelovali. Uveljavljanje te pravice je brezplačno.

Pravica do ugovora ni možna zlasti v primeru, da je obdelava vaših osebnih podatkov potrebna za izvajanje ukrepov pred sklenitvijo pogodbe ali za izvajanje že sklenjene pogodbe. Pravico lahko uveljavite tako, da stopite v stik z nami in v ta namen uporabite podatke, navedene spodaj v poglavju 'Stik z nami'.

Če ste soglašali z našo uporabo vaših osebnih podatkov (za več informacij glejte poglavje 'Na katere pravne podlage se sklicujemo pri uporabi vaših osebnih podatkov?' zgoraj), lahko svoje soglasje kadarkoli prekličete. V ta namen nam pišite na spodnji naslov.

Če ste izbrali, da želite prejemati Fordova oglasna gradiva, se lahko kadarkoli premislite. Da vam prenehamo pošiljati Fordovo oglasno gradivo, pišite na naslov:

Privacy Enquiry
Ford Central & Eastern European LLC
1138 Budapest Népfürdő utca 22.

Lahko pošljete tudi e-poštno sporočilo na naslov:

adatmod@ford.com


Če imate vprašanja ali pomisleke glede Fordove uporabe vaših osebnih podatkov, če želite dostop do informacij, ki jih ima Ford o vas ali če želite uveljaviti katero drugo pravico, povezano s svojimi osebnimi podatki, pišite na naslov Privacy Enquiry, Ford Central & Eastern European LLC, 1138 Budapest Népfürdő utca 22, ali pošljite e-poštno sporočilo adatmod@ford.com.


Ford je imenoval uradno osebo za varstvo podatkov. Za stik z uradno osebo za varstvo podatkov pišite na naslov dpeurope@ford.com.


V primeru pritožbe glede načina, kako Ford uporablja vaše osebne podatke, bi radi, da najprej obvestite nas. Pritožbo lahko naslovite tudi na Informacijskega pooblaščenca>>, ki je uradni organ za pravice s področja varstva podatkov v Sloveniji.


Druge spletne strani in družbena omrežja


Spletna stran lahko vsebuje povezave do drugih spletnih strani, ki niso pod našim nadzorom in za katere ta politika ne velja. Če dostopate do drugih spletnih strani prek objavljenih povezav, lahko upravitelji teh spletnih strani zbirajo podatke o vas, ki jih nato uporabljajo v skladu s svojimi politikami o varstvu podatkov, te pa se lahko razlikujejo od naše.


Spletna stran vam lahko tudi ponudi možnost, da z uporabo funkcij družbenih omrežij tretjih strank (na primer z izbiro možnosti 'deli' (Share), 'všeč mi je' (Like) ali 'sledi' (Follow)) delite ali sledite informacijam o Fordu, spletni strani ali izdelkom in/ali storitvam, ki so prek nje na voljo.


Te funkcije nudimo, da bi spodbudili zanimanje za spletno stran med člani vaših družbenih omrežij in da bi vam omogočili deljenje in sledenje mnenjem, novicam in priporočilom o spletni strani s svojimi stiki. Upoštevajte, da lahko deljenje osebnih podatkov na družbenih omrežjih omogoča zbiranje informacij s strani ponudnika družbenega omrežja, prav tako so lahko javno dostopni tudi prek spletnih iskalnikov.


Vedno pozorno preberite politiko varstva osebnih podatkov vseh spletnih strani ali družbenih omrežij do katerih dostopate ali na njih delite informacije, da boste razumeli njihovo prakso pri varstvu osebnih podatkov.


Posodobitve te politike varstva podatkov

Občasno lahko dopolnimo to politiko. V primeru večjih ali znatnih sprememb načina uporabe vaših osebnih podatkov vam bomo to sporočili z dobro opaznim obvestilom na spletni strani ali pa vas bomo neposredno obvestili. Če se s spremembami ne strinjate, ne uporabljajte spletne strani.


Popravila, diagnostika in servisiranje vašega Fordovega vozila

Ko so izdelali vaše Fordovo vozilo, so mu dodelili edinstveno številko (identifikacijska številka vozila ali 'VIN'). Na osnovi številke VIN lahko ugotovimo določene informacije o vašem vozilu, vključno z modelom, starostjo, programsko opremo, ki jo uporablja, in tehničnimi specifikacijami.

Za diagnostiko, analizo, popravilo ali servisiranje vozila bodo mehaniki morali ugotoviti številko VIN skupaj z določenimi diagnostičnimi informacijami in informacijami o trenutnem stanju vašega vozila (na primer različice programske opreme, ki jih uporablja vozilo, prevožena razdalja itd.).

Te informacije bodo prenesli v sistem, ki ga upravlja Ford, da lahko mehanikom, ki delajo na vozilu, zagotovi za vozilo specifične informacije o popravilu, vzdrževanju in diagnostiki (npr. diagrame napeljav in posodobitve programske opreme vozila) ter informacije o preteklih opravljenih delih na vašem vozilu, kar jim bo pomagalo pri diagnostiki, popravilu in/ali servisiranju vozila ter vzdrževanju svoje dokumentacije.

Za zagotovitev celovitega diagnostičnega zapisa o vozilu se informacije o opravljenih delih pri servisiranju ali popravilu povežejo s številko VIN vašega vozila. Nato se prenesejo v sistem in shranijo, da lahko Ford (ali tretja stranka, pooblaščena za uporabo sistema na ta način) zagotovi dostop do informacij o preteklih popravilih ali servisih trgovcem ali mehanikom kjerkoli po svetu, da bodo lahko
popravili ali servisirali vaše vozilo.

Ford v sistemu shranjene informacije uporablja tudi za to, da omogoča diagnostiko, popravila vašega vozila, upravljanje in administracijo garancij ter podobne izdelke in storitve, pa tudi za zagotavljanje varnosti izdelka, za namen raziskav in razvoja ter za izpolnjevanje zakonskih obveznosti.

Poleg zgoraj opisanega prenosa informacij lahko Ford te informacije posreduje tudi:

  • podjetjem v Fordovi skupini za namen raziskav, razvoja in analiz; in/ali
  • podjetjem v Fordovi skupini in/ali tretjim strankam, če je to po našem prepričanju potrebno za izpolnjevanje zakonskih ali uradnih obveznosti ali za zaščito naših pravic, pravic drugih podjetij v skupini Ford Motor Company ali pravic tretjih strank.


Za več informacij o pravnih podlagah za uporabo osebnih podatkov glejte poglavje 'Na katere pravne podlage se sklicujemo pri
uporabi vaših osebnih podatkov?' zgoraj.

Glede na globalno naravo sistema Ford informacije o številki VIN prenaša v države zunaj Evropskega gospodarskega prostora. Za več informacij o naših mednarodnih prenosih osebnih podatkov glejte poglavje 'Mednarodni prenos vaših osebnih podatkov' zgoraj.

Če imate kakšno vprašanje, če želite dostop do v sistemu shranjenih informacij o številki VIN svojega vozila ali želite uveljaviti kakšno drugo pravico glede svojih osebnih podatkov (več najdete v poglavju 'Vaše pravice'), pišite na naslov:

Privacy Enquiry Ford Central & Eastern European LLC
1138 Budapest Népfürdő utca 22.

Lahko pa pošljete tudi e-pošto na naslov:

adatmod@ford.com


Stik z nami

Če je upravljavec podatkov podjetje Ford Central & Eastern European LLC, registrirano pri mestnem sodišču v Budimpešti, številka registracije 01-09-298655, na naslovu 1138 Budapest Népfürdő utca 22., Madžarska; davčna številka: 11983552-2-44, se lahko v vseh primerih, povezanih z varstvom podatkov, obrnete na nas z dopisom na naslednji naslov:

Privacy Enquiry
Ford Central & Eastern European LLC
1138 Budapest Népfürdő utca 22.

ali pa nam pošljete e-pošto na naslov

adatmod@ford.com

Ford je imenoval uradno osebo za varstvo podatkov. Za stik z uradno osebo za varstvo podatkov pišite na naslov dpeurope@ford.com.,


Bookmark & Share