Avtomobil, s katerim imate vse pod nadzorom

Zahvaljujoč pametni tehnologiji in inteligentnemu dizajnu je vsak trenutek, ki ga preživite v Focusu, kar se da udoben, varen in prijeten.

Inovativne tehnologije med drugim zagotovijo, da ste v gibanju povezani tako s cesto kot s svojo glasbo, sporočili in telefonskimi klici.

 • Vozna tehnologija

  fordNajnovejša prostoročna tehnologija

  Ford SYNC 2 z glasovnim upravljanjem in zaslonom na dotik popelje obstoječi sistem za informiranje in razvedrilo korak naprej z izbirnim 8-palčnim barvnim zaslonom na dotik. Ta zaslon z visoko ločljivostjo omogoča intuitiven nadzor nad več ključnimi funkcijami, vključno s telefonom, zvočnim sistemom, klimatsko napravo in izbirno navigacijo prek govora ali dotika.


  fordŠe lažje parkiranje

  Izboljšana tehnologija aktivne pomoči pri parkiranju vam pomaga prostoročno parkirati na bočna parkirna mesta poleg tega vam olajša tudi vzvratno parkiranje pod pravim kotom (na primer v večnadstropnih garažnih hišah).
  Tehnologija zazna prostor, nato pa nadzira krmiljenje, medtem ko vzvratno zapeljete na parkirni prostor. Poleg tega je pomoč pri zapuščanju parkirišča oziroma izvoz iz parkirnega mesta zasnovan tudi kot pomožni sistem za krmiljenje vozila ob zapuščanju tesnih parkirnih mest.

  fordHitro prestavljajte s konicami prstov

  Izberite samodejni menjalnik in prestavljali boste lahko preko ob volanskih prestavnih ročic. Ročici sta nameščeni na obeh straneh volana, z desno prestavljate navzgor, z levo pa navzdol, torej lahko naglo prestavljate kar s konicami prstov in to celo v ovinku.  fordMenjalnik Ford PowerShift. Hiter in varčen

  Ta napredni šeststopenjski menjalnik združuje udobje samodejnega menjalnika in nadzor, ki ga zagotavlja ročni menjalnik. Naslednjo prestavo izbere že vnaprej, tako da med prestavljanjem ne izgubljate moči motorja.
  Izjemno hitro in uglajeno prestavljanje prestav, ki ga zagotavlja menjalnik PowerShift, zagotavlja bolj umirjeno vožnjo, pri tem pa v primerjavi z običajnim samodejnim menjalnikom prihrani tudinekaj goriva in zmanjša izpuste CO2.

  Pomaga vam zavirati pri večjih hitrostih

  Prilagodljiv radarski tempomat s funkcijo samodejnega zaviranja deluje pri hitrostih nad 50 km/h (na primer na avtocesti). Tehnologija uporablja radarski sistem, ki preišče cesto pred vami ter vas v primeru, da obstaja verjetnost trčenja, opozori. Če se ne odzovete, sistem predčasno napolni zavore, nato pa začne zavirati in tako pomaga zmanjšati vašo hitrost.

  Pomaga narediti mestno vožnjo varnejšo

  Nesreče v prometu, ki se nenehno ustavlja ali se premika počasi, se dogajajo vse prepogosto (zlasti na prometnih cestah v mestu). Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih je zasnovan, da vam pomaga, da se jim izognete ali zmanjšate njihov učinek.
  Če sistem zazna, da se je avtomobil pred vami nepričakovano ustavil, vi pa vozite s hitrostjo pod 30 km/h, bo samodejno začel zavirati. Kot dokaz za svojo inovativnost je sistem prejel nagrado Euro NCAP Advanced za varnost.*
  *Nagrada je bila podeljena sistemu v avtomobilu Ford Focus 2013.

  Opozarja vas na nevarnosti

  Medtem ko vi parkirate, zadnji stranski senzorji zaznajo nevarnosti na stranskih delih avtomobila in vas opozorijo.

  Vidi vozila, ki bi jih lahko spregledali

  Sistem za opozarjanje na prečni promet je popolnoma nova tehnologija, ki je zdaj del sistema za zaznavanje vozil v mrtvih kotih stranskih ogledal. Ko vzvratno zapuščate parkirni prostor in nimate dobrega pregleda nad prometom, sistem zazna prihajajoča vozila in odda vizualno ter zvočno opozorilo. Deluje s pomočjo radarja z dosegom do 40 metrov.

  Ogledala, ki vidijo, česar vi ne morete

  Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu vzvratnih ogledal vam pomaga varno zamenjati vozni pas, in sicer tako, da radarski senzorji preiščejo mrtve točke na obeh straneh vašega vozila. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo s prižigom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani. Sistem za zaznavanje vozil v mrtvih kotih vsebuje tudi popolnoma novo tehnologijo, sistem za opozarjanje na prečni promet.

  Napreden sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu

  Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, ki zazna ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Opozorilo za ohranjanje voznega pasu vas nato s tresenjem volana in vizualnim znakom na zaslonu armaturne plošče opozori, da vozilo nenamerno drsi proti robu voznega pasu. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu ponudi pomoč pri krmiljenju ter vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas.
  Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se
  bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

  Ste utrujeni? Sistem za opozarjanje voznika to zazna

  Sistem za opozarjanje na nezbranost voznika nenehno spremlja vašo vožnjo in je zasnovan tako, da zazna vsakršne spremembe, ki jih povzroči utrujenost. Če sistem zazna, da postajate manj pozorni, se bo na zaslonu prikazala opozorilna ikona, ki vam bo svetovala, da si privoščite počitek.Če se vaša sposobnost za vožnjo dodatno zmanjša, se sporočilo ponovi dodatno pa ga pospremi še zvočno opozorilo.

  Pomagajo vam videti, ne da bi zaslepili druge

  Samodejni vklop dolgih luči je uporaben pripomoček za nočno vožnjo, ki začasno zasenči vaše žaromete, kadar zazna nasproti prihajajoča vozila ali drugo vozilo pred seboj in tako prepreči, da bi zaslepili druge voznike. Sistem za samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi samodejno preklopi nazaj na dolge luči in vam tako zagotovi optimalno vidljivost.

  Zazna vse prometne znake, ki bi jih lahko spregledali

  Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov prepozna. Ikona za znak za omejitev hitrosti ali npr. prepovedano prehitevanje se pojavi na plošči z merilniki in se spremeni, ko vstopite v območje z novo omejitvijo.

  Tempomat, ki se samodejno prilagodi

  S tehnologijo tempomata s prilagodljivim omejevalnikom hitrosti lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če vgrajeni radar pred vami zazna vozilo, se bo vaš avtomobil upočasnil in ohranil predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.

  Pomaga vam ohranjati varno razdaljo

  Na plošči z merilniki najdete navedbo razdalje. Ta prikazuje razdaljo do vozila pred vami in prižiga sistem barvnih ikon v stilu semaforja, glede na vaše izbrane nastavitve za bližino. Opozorilo za varnostno razdaljo vas v primeru, da se preveč približate vozilu pred seboj, opozori z rdečim opozorilnim simbolom.

  Pametni žarometi

  Prilagodljivi biksenonski žarometi so opremljeni z naprednim sistemom za prilagoditev osvetlitve, ki se pametno prilagodi voznim okoliščinam. Glede na vrsto ceste tehnologija samodejno preklaplja med štirimi različnimi vrstami svetlobnega žarka ter omogoči optimalno porazdelitev svetlobe. Sistem lahko vključuje tudi luči za vožnjo v ovinek, ki se premikajo skladno z vašim krmiljenjem.

 • Udobje in praktičnost

  fordVolan, s katerim je vse pri roki

  Novi tri kraki volanski obroč je ergonomsko zasnovan posebej za Ford Focus. Vsak gumb in krmilnik imate na dosegu prstov, postavitev volana pa izboljša tako uporabnost kot vidljivost vaše plošče s merilniki. Dodatno udobje vam bo nudil nov ogrevan volan.  fordDomiselni odlagalni prostor za vaše pametne naprave

  Osrednja konzola vsebuje prostor za pametne telefone in druge mobilne naprave. Opremljen je z USB vhodom za povezljivost in napajanje ter gumijasto podlogo, ki varno ohranja vaše predmete na mestu.


  Brez ključa pomeni brez napora

  Fordov sistem za odklepanje brez ključa vam omogoča zaklepanje in odklepanje avtomobila, ne da bi morali vzeti ključ iz žepa ali torbe, kar je idealno, ko imate polne roke.

  Zaženite svoj avtomobil s pritiskom na gumb

  Zdaj ključa dejansko ne potrebujete več. Ko pritisnete pedal za sklopko (ali za zavoro pri samodejnem menjalniku), preprosto pritisnite gumb za zagon vozila Ford Power in motor bo zaživel.

  Brezskrbna souporaba avtomobila s funkcijo MyKey®

  Ta nova tehnologija vam omogoča, da določite največjo hitrost, nastavite opomnik za varnostni pas in celo nadzirate glasnost zvočnega sistema. Samo vstavite ključ, zaženite avtomobil in nato sledite preprostim navodilom za programiranje omejitev, ki jih želite nastaviti za ta ključ. "Skrbniški" ključ brez omejitev lahko obdržite zase. Ford MyKey ® je preprost za uporabo in je zasnovan, da vam omogoči brezskrbno izposojo avtomobila prijatelju ali družinskemu članu.

  Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

  Brisalci s senzorji za dež se vključijo v trenutku, ko na vetrobranskem steklu zaznajo vlago, nato pa prilagajajo svojo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme. Izbirate lahko med šestimi različnimi stopnjami občutljivosti, s katerimi določite, koliko vlage se mora nabrati, preden se brisalci sprožijo.

  Zunanja ogledala, ki se sama varujejo pred poškodbami

  Ko je vozilo parkirano, se ogledala z električnim poklopom samodejno poklopijo in tako zmanjšajo možnost nastanka poškodb. V poklopljenem položaju ščitijo tudi modne integrirane smernike.

  Fordov sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel

  Zahvaljujoč tej uporabni tehnologiji je v vaš avtomobil praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna šoba preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno.

  Hitro očistite svoje vetrobransko steklo s funkcijo Quickclear

  Ta pametna funkcija vas v ledenih jutrih spravi hitreje na pot. Preprosto pritisnite gumb in sistem bo odmrznil ali odrosil steklo v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Bookmark & Share