Napredna nagrajena tehnologija za največjo varnost

Ford Focus nudi široko paleto naprednih varnostnih tehnologij, med katerimi so navede varnostne tehnologije prejele nagrado Euro NCAP Advanced:

  • Sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri
  • Sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo smernega pasu
  • Sistem Ford MyKey
  • Sistem Ford SYNC klic v sili
  • Sistem za opozarjanje na varnostno razdaljo
  • Sistem za opozarjanje na nezbranost voznika
  • Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih

Doživite inovativne tehnologije Ford Focusa.

fordElektronski program stabilnosti (ESC) v Fordu Focusu je dodatno izboljšan in vključuje dinamični sistem stabilnosti, ki na podlagi vhodnih podatkov (hitrost, položaj volanskega obroča, hitrost obračanja volanskega obroča) izračunava verjetnost zdrsa vozila in posreduje na način, da voznik posredovanja praviloma sploh ne opazi. ESC posreduje šele, ko vozilo že zdrsne, izboljšan sistem pa pomaga preprečevati, da bi do zdrsa prišlo.
Sistem je vedno aktiven, vendar lahko izberete način z izklopljenim preprečevanjem zdrsa pogonskih koles, ki omogoča večje hitrosti vrtenja koles za boljši oprijem v zelo specifičnih in zahtevnih okoliščinah, ko na primer skušate izpeljati iz globokega snega, blata ali peska.

Radarski tempomat s prilagodljivim omejevalnikom hitrosti

Tempomat s funkcijo samodejnega zaviranja deluje pri hitrostih nad 50 km/h tako, da s pomočjo radarja zaznava premikajoče se predmete pred sabo. Če zazna, da obstaja verjetnost trčenja, voznik pa se ne odziva, sistem pošlje vizualno in zvočno opozorilo na zaslon armaturne plošče (opozorilo za oviro pred vozilom) in nato začne zavirati.

Da se izognete naletu pri nizki hitrosti, Focus zavira namesto vas

Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih vozniku pomaga, da se izogne naletu pri vožnji v počasnem prometu ali pri hitrostih do 50 km/h. To počne tako, da nenehno meri razdaljo do vozila pred vami, ko je le-to v dosegu. Če sistem zazna, da je avtomobil pred vami nepričakovano zmanjšal hitrost, bo samodejno začel zavirati.

Izjemno svetli, varčni bi-ksenonski žarometi

Bi-ksenonski žarometi s prilagodljivo osvetlitvijo samodejno spremenijo strukturo svetlobnega žarka, da omogočijo optimalno osvetljavo cestišča pred vami v vseh voznih razmerah, od avtoceste do mestnih ulic. Ta tehnologija vključuje funkcijo samodejne zatemnitve, ko avtomobil zazna nasproti prihajajoče vozilo in luči za vožnjo v ovinek, ki se premikajo skladno z vašim krmiljenjem.

fordSamodejni vklop dolgih luči. Da boste bolje videli, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je priročen pripomoček za nočno vožnjo, ki zagotavlja, da se voznik lahko bolje osredotoči na cesto, medtem ko sistem samodejno vklaplja in izklaplja dolge luči glede na ulično razsvetljavo ter prihajajoča vozila in vozila pred vami.Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS)

Če med vožnjo pade tlak v eni ali več pnevmatikah, vas sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah na to takoj opozori z opozorilno lučko na armaturni plošči. Tako boste imeli možnost varno ustaviti in odpraviti težavo.

Napredna sistema, ki vam pomagata ostati na voznem pasu

Sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri uporablja naprej obrnjeno kamero, ki zazna ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo smernega pasu vas nato s tresenjem volana in vizualnim znakom na zaslonu armaturne plošče opozori, da vozilo nenamerno drsi proti robu voznega pasu. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri ponudi pomoč pri krmiljenju ter vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Ogledala, ki vidijo, česar vi ne morete

Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu vzvratnih ogledal vam pomaga varno zamenjati vozni pas, in sicer tako, da radarski senzorji preiščejo mrtve točke na obeh straneh vašega vozila.
Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo s prižigom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani. Sistem za zaznavanje vozil v mrtvih kotih vsebuje tudi popolnoma novo tehnologijo, sistem za opozarjanje na prečni promet.

Bookmark & Share