Začetek avtomobilske družbe Ford

Zgodovina avtomobila se je za vedno spremenila, ko je bila leta 1903 Ford Motor Company registrirana kot delniška družba. Henry Ford je imel 25,5 % delnic in je bil hkrati podpredsednik družbe in glavni inženir. V Fordovi tovarni na Mack Avenue, Detroit, je bilo najprej narejenih le nekaj avtomobilov na dan. Dva ali trije možje so delali posamezen avtomobil iz sestavnih delov, ki so jih naročili pri drugih podjetjih. Prvi avtomobil, ki so ga v družbi sestavili, je bil prodan 23. julija 1903 in Henry je postal predsednik družbe, tri leta za tem pa nadzorni lastnik družbe.

Henry Ford je uresničil svoje sanje o proizvodnji zanesljivih in učinkovitih avtomobilov po razumnih cenah in sicer leta 1908 z začetkom izdelave modela T. To vozilo označuje novo obdobje pri osebnih prevozih – preprost je za uporabo, vzdrževanje in vožnjo po razbrazdanih cestah. V trenutku je doživel uspeh.

Nova generacija

Stvari so hitro napredovale. Leta 1919 sta Henry in njegov sin Edsel pridobila deleže vseh malih delničarjev za $105.568.858 in postala edina lastnika družbe. Edsel, ki je to leto nasledil svojega očeta na mestu predsednika, je imel ta položaj do svoje smrti leta 1943, ko se je Henry Ford vrnil za krmilo svojega podjetja.

Upokojitev

Henry Ford je drugič predal mesto predsednika avtomobilske družbe Ford septembra 1945, ko ga je nasledil njegov vnuk, Henry Ford II. Naslednje leto je bil Henry odlikovan na Ameriškem avtomobilističnem zlatem jubileju za najpomembnejši prispevek v motorni industriji, isto leto ga je Ameriški institut za bencin nagradil s prvo Zlato medaljo za izjemen prispevek k blagostanju človeštva.

Slovo

Henry Ford je umrl doma, v Fairlanu v Dearbornu, 7. aprila 1947, ob 23.40. Star je bil 83 let. V času njegove smrti je lokalna reka Rouge River poplavljala in povzročila lokalno prekinitev električnega toka. S petrolejskimi lučmi in prižganimi svečami je bilo vzdušje podobno kot ob njegovem rojstvu pred 83 leti.

Bookmark & Share