Zgodba o Henry-ju Ford-u

Henry Ford je s svojimi uporabnimi in cenovno dostopnimi vozili spremenil način življenja številnim ljudem. Delo na tekočem traku in tehnike masovne proizvodnje, ki jih je izumil, so postavili standarde svetovni industrijski praksi v prvi polovici 20. stoletja.

Zgodba se začne v mestni občini Springwells, v okraju Wayne, v severnoameriški zvezni državi Michigan, 30. julija 1863, ko se rodi Henry, prvi izmed šestih otrok Williama in Mary Ford. Odraščal je na uspešni družinski kmetiji. Obiskoval je šolo, ki je imela en razred. Že zgodaj je pokazal zanimanje za strojništvo, ki je preraslo v resnično genialnost in mu prineslo naziv "enega izmed največjih svetovnih industrialcev."

Učenje posla
Henry Ford je začel že mlad. Pri dvanajstih letih je Henry preživljal skoraj ves prosti čas v majhni strojni delavnici, ki si jo je sam opremil. Tam je, leta 1878, star 15 let, sestavil svoj prvi parni stroj. Naslednje leto je zapustil dom in se namenil v bližnji Detroit, da bi tam delal kot strojniški vajenec.

Njegova vajenska doba je trajala tri leta, potem se je vrnil domov v Dearborn. Naslednja leta je Henry popravljal parne stroje ali orodje na očetovi farmi ter občasno delal v tovarni v Detroitu. Leto 1888 je prineslo veliko spremembo v njegovem življenju. Poročil se je s Claro Bryant in začel skrbeti za novo družino kot upravljalec žage.

Ni preteklo dosti časa, ko je naredil naslednjo spremembo. Leta 1891 je Ford postal inženir pri Edison Illuminating Company v Detroitu. Dve leti pozneje po napredovanju do glavnega inženirja, je imel Ford dovolj časa in denarja, da je posvetil več pozornosti svojim lastnim poskusom z motorji na notranje izgorevanje.

Njegovo prvo vozilo
Vrhunec njegovih poskusov je bilo sestavljanje propelerskega vozila - Quadracycle (štiricikel) leta 1896. Prvi Fordov motor je zaropotal na svojo pot v zgodovino na leseni kuhinjski mizi na 58 Bagley Avenue. Kmalu mu je sledila naslednja oblika, motor, vgrajen v okvirju, pritrjenem na štiri kolesa - prvi Fordov avtomobil.

Samostojna pot
Po odhodu iz Edisona je Ford leta 1898 ustanovil Detroit Automobile Company. Na žalost je bila družba prisiljena iti v stečaj. A ker ga stečaj ni ustavil, je oblikoval in sestavil številne tekmovalne avtomobile. 10. oktobra 1901 je z razvpitim "Sweepstakesom" premagal ameriškega prvaka Alexandra Wintona.

Bookmark & Share