Ford je že peto leto zapored osvojil ‘oskarja’ za najboljši majhen motor

Ali ste vedeli, da vsako peto v Evropi prodano Fordovo vozilo poganja 1,0-litrski EcoBoost?

Fordov drobni, a zmogljivi 1,0-litrski motor EcoBoost je bil na podelitvi nagrad 'Mednarodni motor leta' že peto leto zapored imenovan za najboljši motor v svojem razredu. Sodniki so pohvalili kombinacijo voznih lastnosti, zmogljivosti, varčnosti, prefinjenosti in tehnologije, ki še naprej postavlja merila.

"1,0-litrski EcoBoost je spremenil pravila igre in kljub temu, da smo dobili veliko zasledovalcev, ostaja nesporni zmagovalec že peto leto zapored," je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. "Duh inovacij je še naprej naše gonilo, ko skušamo z enakim pametnim razmišljanjem zagotoviti novo vrsto učinkovitih, čistih in zmogljivih dizelskih motorjev z manjšo delovno prostornino."

V različicah s 100, 125 in 140 KM ter celo 180 KM v dirkalniku za reli Ford Fiesta R2 poganja 1,0-litrski EcoBoost vozila v 72 državah po vsem svetu.

Izvedba s 140 KM ima boljše razmerje moč-na-liter prostornine kot Bugatti Veyron. Dirkalnik Formula Ford, ki lahko vozi tudi po cestah, je z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost z 205 KM postavil tudi odličen rezultat na slavni progi Nordschleife v Nürburgringu v Nemčiji in s časom 7 minut 22 sekund prehitel superšportnike z več kot 600 konjskimi močmi, kot so Lamborghini Aventador, Ferrari Enzo in Pagani Zonda.

Nagrajeni motor lahko v Evropi poganja enajst Fordovih modelov, med katerimi so tudi Fiesta, EcoSport, B-MAX, Focus, C-MAX, Grand C‑MAX, Tourneo in Transit Connect, Tourneo in Transit Courier ter Mondeo. Vsak peti novi Ford, ki so ga leta 2015 prodali v Evropi, je bil opremljen z 1,0-litrskim motorjem, pri Fiestah pa je delež znašal kar 40 odstotkov.

Tehnologijo Fordovih bencinskih motorjev EcoBoost zdaj uporablja tudi najnovejši dizelski motor z zmanjšano delovno prostornino, 2,0-litrski EcoBlue, ki ga je v začetku leta uvedel Ford Transit. Z nizkovztrajnostnim turbopolnilnikom, visokotlačnim direktnim vbrizgavanjem goriva, integriranima zbiralnikoma, pogonskim jermenom v olju in drugimi elementi z nizkim trenjem omogoča zmanjšanje porabe goriva za 13 odstotkov in več kot 20-odstotno povečanje navora v nizkem območju vrtljajev.

Bookmark & Share