EcoBlue - novo srce za Fordova gospodarska vozila

Ford Transit, ki je v svetovnem merilu v marsikateri državi sinonim za transportno vozilo, saj so v zadnjega pol stoletja prodali več kot sedem milijonov teh modelov, je odslej na voljo tudi z novim 'srcem'. Novo generacijo odlikuje sodoben videz, predvsem pa je tehnološko izpopolnjena, saj novo generacijo gospodarskih vozil poganjajo čistejši in učinkovitejši motorji EcoBlue.

fordŽe v osnovi so motorji od predhodnika lažji za 10–15 kilogramov. Med zanimivostmi naj omenimo še dejstvo, da so za izdelavo turbopolnilnika uporabili material inconel, iz katerega sicer izdelujejo motorje za rakete. Zaradi novega materiala se lahko polnilnik vrti z veliko večjo hitrostjo. Vse to pomeni, da so Fordovi inženirji dodatno izboljšali vzdržljivost in zanesljivost motorjev EcoBlue, kar zagotovo nariše nasmeh na obraz lastnikom vozil. Pogonski sklopi so morali prestati težke obremenitve s testi, ki ustrezajo razdalji 5,5 milijona kilometrov.

Motorji EcoBlue kljub manjši delovni prostornini proizvedejo več moči in omogočajo voznikom, da zaradi manjše porabe prevozijo več kilometrov z enim rezervoarjem goriva. Poraba bo manjša za 13 odstotnih točk, užitek v vožnji pa toliko večji, saj motor ponuja kar 20 odstotkov več navora od predhodnika. Motorji EcoBlue izpolnjujejo stroge zahteve emisijskega standarda EURO 6, saj jih dopolnjuje selektivni katalizator, ki uporablja raztopino sečnine AdBlue.

Pri zgoraj omenjenem turbopolnilniku iz inconela so inženirjirazvili tudi nov sistem polnjenja. Zanj skrbijo visokotlačne šobe za vbrizgavanjein integriran sesalni kolektor. Z zamikom ročične gredi so zmanjšaliobremenitve bata in notranje trenje v motorju.

Novi Ford Transit ostaja prepoznaven po veliki maski motorja, ki pri uporabnikih in tekmecih zbuja spoštovanje. Čeprav na zunaj ni večjih sprememb, se lahko ta orjak pohvali s številnimi novimi tehnološkimi rešitvami, ki pripomorejo k varnejši in prijetnejši vožnji. Tako sta novi Transit in Transit Custom prva dostavnika z možnostjo zaznavanja pešcev.

Voznikom bo pri vsakdanjih vožnjah zagotovo pomagal nadgrajeni elektronski nadzor stabilnosti, ki je del serijske opreme. Sistem ponuja več rešitev za večjo stabilnost vozila, med katerimi je Ford tri že uspešno patentiral:

1. Sistem, ki pri bočnem vetru z uporabo zavor na ustrezni strani izniči silo sunkov vetra.

2. Sistem, ki ob prehitri vožnji v ovinek varno upočasni gospodarsko vozilo.

3. Sistem za preprečevanje prevračanja, ki z zaviranjem posameznih koles in nadzorom navora preprečuje prevračanje vozila.

Prepričani smo, da boste v bogati ponudbi različic, ki vključuje furgone, kombi-furgone, kombije, šasije s kabino in minibuse, našli najboljšo rešitev zase. Zagotovite si Transita ali Transit Customa, ki bo pisan na kožo vašim vsakdanjim potrebam ter vas bo razveseljeval s svojo uporabnostjo in vzdržljivostjo.

Novi Fordov dizelski motor EcoBlue ne bo varčnejši samo med vožnjo, temveč so v tovarni motorjev poskrbeli tudi za zmanjšanje porabe vode in energije med proizvodnjo za več kot 50 %. Tako bo prihranek pri porabi vode na letni ravni znašal 17,5 milijona litrov.

fordNovi Ford Transit in Transit/Tourneo Custom so na voljo z naslednjimi motorji:

  • 2.0 TDCi 77 Kw (105 KM) / 360 Nm navora
  • 2.0 TDCi 96 Kw (130KM) / 385 Nm navora
  • 2.0 TDCi 125 Kw (170 KM) / 405 Nm navora
Bookmark & Share